Nemmel szavazott, vagyis nem fogadta el az Eximbank azt a törlesztési ajánlatot a mai csődegyezségi tárgyaláson, amelyet a pénzzavarba került Tungsram Zrt.-től kapott – értesült a Világgazdaság az ügyhöz közeli forrásból.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Hamarosan jönnek a részletek

Információnkat egyik érintett sem kívánta megerősíteni, illetve kommentálni, de az egyikük várhatóan közleményt ad ki, a másikuktól írásos választ várunk. Úgy tudjuk, amikor a mai tárgyaláson szavazásra került a sor, az Exim illetékese nem kívánta a – bármilyen – szavazatát megindokolni. Az Exim a Tungsram fő hitelezője, vagyis a Tungsram csak akkor kerülhet ki a csődeljárás alól, és kerülheti el a felszámolást, ha az Exim elfogadja a csődegyezséget. Ám az állami bank a Tungsram állítása szerint három hónapja nem áll szóba azzal a svájci befektetőcéggel, a Business Creationsszel, amely tőkét adna a cég adósságrendezéséhez.

Fenyegető felszámolás

A Tungsram azt követően jelentett fizetésképtelenséget, hogy az Exim májusban inkasszót vetett ki a bankszámlájára. A csődvédelem november közepén jár le. A társaság augusztus 8-án mutatta be az első kilábalási tervét, amelyet a nem biztosított hitelezők (850 cég, főként beszállítók) többsége elfogadott, de az Exim nem, mert jobb ajánlatot várt. Az azóta eltelt időben került képbe az említett Business Creations.

A csődegyezségben két hitelezői csoport többségének kell igennel szavaznia: a biztosított és a nem biztosított csoportnak. Az Exim dominálja a biztosított csoportot, ezért a „nem” szavazata, vagy az, ha nem jelent volna meg a mai tárgyaláson (ami szintén „nem”-nek számít) megakadályozhatja a csődegyezséget, és végérvényesen a Tungsram felszámolásához vezethet. A felszámolás során eladják a Tungsram minden vagyonát, ennek többségére az Eximnek már zálogjoga van.