Az elmúlt két év rendkívül viharos időszak volt a Disney életében. A cég legendás vezetője, aki a legnagyobb sikereket érte el a vállalatnak, 2020-ban távozott. Bob Iger helyét akkor egy másik Bob vette át. Bár Bob Chapeket maga Iger ajánlotta az utódjának, a dolog nem sült el túl jól: az új igazgatónak sikerült a szakadék szélére kormányoznia a Disney-t, ezért két év után menesztették is. Helyére pedig visszahívták Igert, vagyis az egeres cég nem bízta a véletlenre a problémák rendezését. Nem nyugtatja meg a kedélyeket az sem, hogy a Disney most nyilvánosságra hozta azokat az összegeket, amelyekkel a vezetőik zsebét tömték ki – erről a The Hollywood Reporter írt.

"The World's Most Magical Celebration" Walt Disney World Resort 50th AnniversaryORLANDO, FLORIDA - SEPTEMBER 30: Bob Chapek, (L) Walt Disney Company CEO and Bob Iger, Executive Chairman of Walt Disney Company speak during "The World's Most Magical Celebration" Walt Disney World Resort 50th Anniversary at Magic Kingdom on September 30, 2021 in Orlando, Florida. (Photo by Gerardo Mora/Getty Images)
Fotó: Gerardo Mora / Getty Images

Chapek rövid vezetése alatt a botrányok egymást érték a cégnél, és pénzügyileg is elkeserítő számokról számolhattak be. Az sem tett jót a vállalatnak, hogy a még Iger irányítása alatt elindított Disney+ streamingplatform hatalmas veszteségeket termelt, és csak óriási tőkeinjekciókkal tudott versenyben maradni a konkurenciával. Ezt tetézték a koronavírus-járvány miatti leállások is. 2022 áprilisában például Chapek egyik bizalmasa, a cég ügyvezetője és kommunikációs igazgatója, Geoff Morrell belevezette a Disney-t a Florida állammal folytatott melegpropaganda-ügybe, ami visszájára sült el. Az állammal történő vita miatt a vállalat elbukta a floridai adókedvezményeit, valamint számos befektetőjét. Morrell, aki csak néhány hónapja volt ekkor a cégnél, gyorsan távozott, de a romokat hátrahagyta Chapeknek.

A Walt Disney-nél már nem nézik jó szemmel a home office-t

A Disney-nél a heti négy napra vonatkozó előírás viszonylag szigorú más nagyvállalatokhoz képest.

Bár a vezetőség mindenhol spórolásról beszélt, illetve arról, hogy meg kell húzni a nadrágszíjat, ez nem mindenkire volt igaz. Chapek a 2022-es pénzügyi évben ugyanis 24,2 millió dollár keresett a Disney vezérigazgatójaként. Ez a hírek szerint valamivel alacsonyabb, mint a 2021-es javadalmazása. Emellett számíthat még 20,4 millió dollár végkielégítésre is a kirúgása miatt. A végkielégítés tartalmaz 12,6 millió dollárnyi Disney-részvényt, a többi része készpénz. Bob Iger a távozása előtti utolsó pénzügyi évben 15 millió dollárt kapott úgy, hogy részben ügyvezető elnökként dolgozott a cégnél. 

A hírek szerint Iger 27 millió dolláros éves fizetésért tért vissza tavaly novemberben a céghez. 

Állítólag a különböző bónuszokkal 42 millió dollárig is feltornászhatja a bevételeit.

Miközben a régi-új vezető igyekszik rendet tenni a vállalatnál, meg kell harcolnia Nelson Peltz aktivista befektetővel, aki most azon dolgozik, hogy bekerüljön az igazgatótanácsba. Peltz mindent megtesz , hogy meggyőzze a Disney részvényeseit, hogy a 2023-as éves közgyűlésen szavazzanak rá. A Disney jelenlegi vezetése ugyanakkor próbálja elkerülni az aktivista befektetők nyomásgyakorlását.

A Disney még nem tűzte ki a közgyűlés időpontját és helyszínét. A The Hollywood Reporter úgy tudja, hogy a cég először szeretné megtalálni Iger megfelelő utódját. A jelenlegi vezérigazgató segít az igazgatóságnak kiválasztani a megfelelő jelöltet, és azt is vállalta, hogy részt vesz az utód felkészítésében és mentorálásában, hogy elkerüljenek egy újabb Chapek-féle fiaskót. Az igazgatóság elnöki posztjára két favorit van, egyrészt a már említett Peltz, akit a Trian Group aktivista befektetői csoport indít, illetve Mark Parker, aki jelenleg a Nike ügyvezető elnökeként tevékenykedik, a Disney igazgatótanácsának pedig hét éve tagja.

Iger egy mindent felfaló „szörnyet” csinált a Disney-ből

Bob Iger kétségtelenül a csúcsra juttatta az egeres céget az alatt a tizenöt év alatt, amelyet a vezérigazgatói poszton töltött. Ezt a sikert azonban kőkemény üzlettel és kíméletlen bekebelezésekkel érte el. Iger irányításával zabálta fel Mickey egér a Pixart 7,4 milliárd dollárért, a Marvelt 4 milliárdért vagy a Lucasfilmet szintén 4 milliárdért. 

Azonban minden biznisz eltörpült a 20th Century Fox megszerzése mellett, amelyet 71,3 milliárd dollárért vásárolt fel a Disney.

Iger indította útjára a Disney+ streamingcsatornát, és több vidámpark megnyitása is az ő nevéhez köthető. Már közreműködött a hongkongi park 2005-ös megnyitójában, később pedig felépítette a kaliforniai egységet, valamint a sanghaji vidámparkot is.

Protesting Asylum Seekers Launch Hunger Strike BERLIN, GERMANY - OCTOBER 25: A street performer dressed as Mickey Mouse stands near protesting refugees as they stage a hunger strike in front of the Brandenburg Gate on October 25, 2012 in Berlin, Germany. The demonstrators, predominantly from Iran, Afghanistan and Iraq are subsisting on only water, tea and coffee without sugar, and claim to have been told by the police that they are not allowed blankets or tents. They have been sitting in front of the Brandenburg Gate since last night, and say they will continue their strike until the German government responds to their demands for a halt to deportations and faster processing of asylum applications.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)
Fotó: Adam Berry / Getty Images

Sokan úgy gondolják, hogy Chapek legnagyobb hibája az volt, hogy a legrosszabb pillanatban vette át a vállalat vezetését. Regnálására esett a koronavírus-járvány, ami a filmkészítésre és a vidámparkokra is hatással volt. Azonban a legnagyobb kihívás, amivel nem tudott megbirkózni, az a fogyasztói szokások egyre gyorsabban változása volt. A 2010-es évek végével egy olyan korszakba lépett az emberiség, amikor az interneten tömegek fejthetik ki a véleményüket, és ezek a vélemények szabályos megmozdulásokká válhatnak. Egy olyan szórakoztatóipari óriásvállalatnak, mint a Disney, folyamatosan monitoroznia kellett a világhálót, nehogy véletlenül szembemenjen egy olyan trenddel, amellyel dühös fogyasztók millióit szabadíthatja a nyakára. Ez a veszélyforrás okozta például a már említett Geoff Morrell vesztét is a cégnél.