A kínai koronavírus-járvány terjedésével a hazai egészségügyi vállalatok versenyt futnak az idővel, hogy kifejlesszenek egy olyan vakcinát, amely képes védelmet nyújtani a lakosság számára. A CanSino vezérigazgatója szerint ők sikerrel jártak – írta a Reuters.

Siegen,,North,Rhine,Westphalia,,Germany,-,18,01,2021:,A
Fotó: Shutterstock

A kínai zéró-Covid-politika leállításával és a korlátozások feloldásával egy súlyos fertőzési hullám indult el, amelyet a koronavírus omikron-variánsa okoz. A rekordmagas számú megbetegedés és halálozás miatt a lakosságnak sürgősen védelemre van szüksége.

A CanSino Biologics vezérigazgatója, Ju Csu-feng pénteken kijelentette: biztos abban, hogy cége kísérleti Covid–19-vakcinája, amely az mRNS technológiát használja, ugyanolyan jó, mint a Moderna és a Pfizer-BioNTech oltásai.

Az 1,4 milliárd lakosú országban eddig nem lehetett hozzájutni a nyugati típusú vakcinákhoz, miközben a belföldön gyártott oltásokról széles körben elterjedt az a hír, hogy nem hatékonyak a vírus ellen – az országban ezért nagyon alacsony a beoltottak száma, ami a katasztrofális járványhelyzethez is hozzájárult.

A CanSino áttörése megoldást jelenthet erre a problémára. Januárban a vállalat „pozitív” időközi adatokról számolt be a kísérleti Covid–19 mRNS emlékeztető vakcináról, a CS-2034-ről, amely egy klinikai vizsgálat középső szakaszában készült.

Igaz, Ju elismerte, hogy a CanSino vakcinát nem lehetett közvetlenül tesztelni a Moderna vagy a Pfizer oltásaival szemben egy fej-fej melletti vizsgálatban, mivel ezek nem állnak rendelkezésre Kínában – így kérdéses, hogy mennyire igaz a vezérigazgató kijelentése.

5th Hainan International Health Industry Expo
Fotó: VCG / Getty Images

A 433 fős vizsgálatban a CS-2034 alkalmazását értékelték olyan személyeknél, akik már három adag inaktivált vakcinát kaptak, egy további inaktivált vakcina beadásával szemben.
Az inaktivált vakcinák a kórokozó – jelen esetben a megbetegedést okozó SARS-COV-2 vírus – elhalt formáját tartalmazzák, hogy segítsék az immunrendszert a válaszreakció elindításában, anélkül, hogy betegséget okoznának.

A vállalat szerint az emlékeztető oltásokat követő 28 nap elteltével a CS-2034-csoport felnőtt tagjainak vírusneutralizáló antitestjei 27-szer magasabb szinten voltak az eredeti Vuhan-törzzsel szemben, mint az inaktivált vakcinát kapó csoportban, és 23-szor magasabb szinten az omikron-változat ellen.