Kedden ismét asztalhoz ültek az autógyártó és az Audi Hungária Független Szakszervezetének (AHFSZ) képviselői, hogy megvitassák a dolgozói fizetések inflációt követő emelését, a vállalat pedig új ajánlatot adott.

20211110 GyőrAudi Hungária az elektromobilitás útján, élménynap a gyárban
Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

Az AHFSZ oldalán közölt ajánlat alapján a vállalat egyéves bérmegállapodást javasol a 2023. április 1. és 2024. március 31. közötti időszakra.

Az Audi Hungária egységes 10 százalékos béremelést, valamint egy 8 százalékos külön kifizetést javasol, 13 hónapra vonatkozóan.

A külön kifizetés havonta, egyenlő részletekben történne meg, amit az alapbér és a mozgóbér összegéből számolnának ki. Ha az magasabb az MNB által előre jelzett 15 százaléknál, akkor az eltérést a vállalat egy összegben kiegyenlítené. A választható béren kívüli juttatás keretösszegeként a munkáltató a 2024-es évre vonatkozóan 15 százalékkal megemelt összeget, azaz 460 ezer forintot ajánl.

Elárulta, mekkora béremelést adna dolgozóinak az Audi – várják a szakszervezet válaszát

Az idei bérajánlat átadásakor az Audi képviselői felhívták a szakszervezet figyelmét, hogy az elmúlt négy évben történt béremelések következtében a dolgozók alapfizetése átlagosan 25,5 százalékkal emelkedett, ezt összevetve a tavalyi, vagyis az egyéves inflációval, rámutattak, hogy az „csak” 14,5 százalékos volt. 

A bértárgyalások ezzel nem zárultak le, és a dolgozók eredeti követeléseit az ajánlat nem éri el – többek között a 23 százalékos alapbéremelést és a 600 ezer forintos béren kívüli juttatást –, sokan pedig továbbra is fix, és nem százalékos béremelést akarnak. 

A vállalat és a szakszervezet legközelebb március 2-án fog újra leülni a tárgyalóasztalhoz.