A tajvani Foxconn Technology India déli részén, Telangana államban fog üzemet építeni és elektronikai cikkeket gyártani – írta a Bloomberg. Az erről szóló megállapodást a Foxconn elnöke, Young Liu és K. Chandrasekhar Rao, Telangana állam miniszterelnökének találkozóján írták alá. Az indiai körúton lévő Liu a hét elején Narendra Modi miniszterelnökkel is találkozott.

Foxconn Photo Illustrations
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Foxconn beruházása a legnagyobb az indiai elektronikai ágazatban, és százezer munkahelyet teremt

– jelentette be Rao. A beruházás méretéről, költségvonzatáról és az ott gyártandó termékekről még nem jelent meg pontos információ. A tajvani vállalat mellett az Apple több másik beszállítója, a Wistron és a Pegatron is Indiában keres új helyszínt a gyártáshoz, mivel a Modi-kormány pénzügyi támogatása és a helyi olcsó munkaerő vonzó alternatíva a térségben Kínával szemben.

A koronavírus-járvány, valamint a zéró-Covid-stratégiát követő zavargások ráirányították a figyelmet a kínai gyártás sebezhetőségére, a Foxconn számára pedig mindennél fontosabb, hogy az iPhone beszállításánál ne ütközzön hasonló akadályokba a kínai kormány keménykezűsége miatt. A több milliárd dolláros üzlet az Apple-lel a vállalat fő bevételi forrása és az infrastruktúrája is e köré épült.