Bár szerint a Twitter pénzügyei végre kezdenek rendbe jönni, több mint egy tucat kisvállalkozás perli a céget, amely állításuk szerint több millió dollárral tartozik nekik – írta a Bloomberg.

Paris,,France,,October,8.,2022:,Portrait,Of,Business,Magnate,And
Fotó: Shutterstock

A bírósági dokumentumok szerint a Twitter több mint tízmillió dollárral tartozik egy sor olyan cégnek, amely a PR-tanácsadástól a szövegszerkesztésig terjedő szolgáltatásokat nyújtott. Az első, áprilisban elindított eljárást 13 másik követte, és a cégek közül több is azt állítja, hogy a működése folytatásához minél előbb szüksége van a kifizetésekre.

A vállalkozások szerint a késedelmes fizetések Musk kaotikus vezetési stílusával függenek össze. Arra hivatkoznak, hogy a kommunikáció a Twitter megvásárlása után, tavaly áprilisban változott meg.

Igaz, a vállalat nem hagyta abba tartozásainak törlesztését, és az elmúlt hónapokban több késett számlát is kiegyenlített – ilyen például a Crown Estate, a brit királyi család ingatlankezelője, amelynek a Twitter nemrég minden bérleti díját kifizette. Ez azonban túl lassú az olyan vállalkozásoknál, amelyeknek a túlélésük múlik rajta.

A legnagyobb probléma az érintett cégek számára, hogy a megkésett kifizetések mellett nem tudnak kommunikálni a közösségi médiaóriással. Musk a tulajdonosváltás után jelentős létszámleépítéseket vitt véghez, és az eredeti 7500 alkalmazottból már csak körülbelül ezer maradt a vállalatnál.

Ennek a lépésnek a pénzügyi és a kommunikációs osztály nagy része is áldozatul esett, így a hoppon maradt vállalkozások csak nehezen tudják elérni a vállalatot.

A cég különböző tartozásainak mértéke széles skálán helyezkedik el. A White Coat Captioningnak, egy feliratkészítéssel foglalkozó kisvállalkozásnak 42 ezer dollárral, a Cancomm PR-cégnek és a Private Jet Sercives repülőgép-üzemeltetőnek 140, illetve 200 ezer dollárral tartozik. A legnagyobb követelést azonban az Imply Data szoftverfejlesztő nyújtotta be, amely több mint 8 millió dollárt vár a Twittertől.

Azonban nem minden késedelem köthető a tulajdonosváltáshoz. Bár a kisebb, pár százezer dollárig terjedő tartozásokat meg lehet magyarázni a leépített osztályok körüli zűrzavarral és Musk kaotikus vezetési stílusával, a nagyobb, többmilliós összegek még a vásárlás előttről származnak.

Musk többször is kijelentette, hogy a Twitter pénzügyi helyzete katasztrofális volt, az ilyen hiányosságok pedig úgyszintén arra utalhatnak, hogy a cég valóban a fizetésképtelenség határán állt.

A jelenlegi pénzügyi helyzet azonban már az új vezérigazgató felelőssége – hiába rúgta ki a nem produktív alkalmazottakat, és faragta le a felesleges költségeket, Musk viselkedése a saját platformján a hirdetők több mint 50 százalékát elijesztette, míg az új bevételnövelő intézkedései eddig kudarcba fulladtak.

Ezenfelül a Twitter megvásárlásáról szóló 44 milliárdos megállapodás részeként a Telsa-vezér több mint 12 milliárd dollárnyi adósságot is átvett, ami nem segített az állítólag csődközelben lévő cégen.