Egy torinói bíróság kedden elfogadta az Elkann család kérését, hogy átmenetileg függesszék fel az öröklési ügyet, amelyet Margherita Agnelli a saját fia, a John Elkann Stellantis- és Ferrari-vezér ellen indított, és amely azzal fenyeget, hogy a milliárdos dinasztia elveszíti az ellenőrzését saját üzleti birodalma felett – írta a Bloomberg.

A fan raises a flag with the logo of Scuderia Ferrari as the best three drivers celebrate on the podium after the Belgian Formula One Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on September 1, 2019. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

A per Giovanni „Gianni” Agneli – Olaszország egyik legjelentősebb iparmágnása és egykor az ország leggazdagabb embere – és felesége Marella hagyatéka miatt robbant ki, miután utolsó életben maradt gyermekük, a 67 éves Margherita Agnelli megtámadta az örökségre vonatkozó megállapodást.

Agnelli állítása szerint a paktum, amely gyakorlatilag megszüntette a családi vállalkozásban betöltött pozícióját, valamint szinte teljesen kizárta a második házasságából származó öt gyermekét, érvénytelen volt, sőt, azt is állította, hogy a dokumentumok meg lettek hamisítva.

Követeléseit arra alapozza, hogy édesanyja, Marella Agnelli halálakor Olaszországban volt a bejelentett lakhelye, nem pedig Svájcban, ahogyan azt a hivatalos dokumentumok állították. Marella 2019-ben, 91 éves korában hunyt el Torinóban, az olasz jog szerint pedig az utolsó lakhelye befolyásolhatja, hogy a végrendeletében foglalt olaszországi tulajdonokkal hogyan járnak el.

A bíróság azonban úgy döntött, hogy átmenetileg fel kell függesztenie az ügyet, ugyanis azzal párhuzamosan Svájcban is folyik egy peres eljárás Marella végrendeletének az ügyében. A torinói törvényszék azonban elutasította Elkann azon kérelmét, hogy az olasz eljárást teljes egészében utasítsák, el, hogy az ügyet áthelyezhessék Svájcba.

Margherita Agnellinek nem ez az egyetlen jogi fellépése saját családja ellen, mivel az apja végrendeletét is több mint egy évtizede támadja. Szerinte ugyanis csak az első házasságából származó három gyermeke, John, Lapo és Ginerva Elkann részesedett az örökségből, és mindenki más ki lett zárva.

A családi viszálynak hatalmas tétje van, többek között a Dicembre Societa Semplice, az Elkann testvérek vagyonkezelőjének az irányítása, amely az Agnelli-birodalom csúcsán áll. A vitatott holding ellenőrzi Gianni hagyatékát, ez pedig a tőzsdén is jegyzett Exort irányítja, amelyben a részesedése mintegy 10 milliárd euró.

Az amszterdami székhelyű Exor ellenőrzi a Ferrarit és a CNH Industrialt, emellett pedig a Stellantis autóipari óriás legnagyobb befektetője.

Érdekes módon Margherita az apja 2003-as halálát követően hatalmas, 37,5 százalékos részesedést örökölt a Dicembrében, ám azt egy éven belül mintegy 105 millió euróért el is adta. Miután azonban a Fiatot Sergio Marchionne vezérigazgató újraélesztette, Agnelli megpróbálta semmissé tenni a megállapodást.