Kiterjesztettvalóság- (AR) szemüvegeket tervezett piacra dobni 2024-ben a Google, de már nem, az amerikai technológiai óriás a jelentések szerint felhagyott az „Iris projekttel”.

Google
Fotó: Google

A Google évekig dolgozott ezen a fejlesztésen, az elmúlt hónapokban azonban átalakítások és elbocsátások hullámai sújtották, és közben lemondott az ambiciózus projektről is – ezt a Business Insider jelentette, és a hírt átvette több amerikai portál, mint például az Engadget. Más is hozzájárult a döntéshez: távozott a cégtől Clay Bavor, aki a kiterjesztett és a virtuális valóság területéért felelt, hogy Bret Taylorral, a Salesforce  társ-vezérigazgatójával együtt hozzon létre startupot. 

Kiterjesztett és virtuális valóság: mi a különbség?

Az új technológiák fejlesztésében a kiterjesztett valóság (augmented reality, rövidítve AR), illetve a virtuális valóság (virtual reality vagy VR) hasonló, de nem ugyanaz. A VR, amelyet egy fejre illesztett eszköz, headset állít elő, teljes átállást jelent a valóságról egy fiktív valóságra. Az AR ezzel szemben meghagyja szemlélhetőnek a valóságot, de hozzávetít virtuális elemeket, akár egy mobiltelefon kamerájának a segítségével, példa rá a Snapchat lencséje vagy a Pokemon Go játék. A vegyes realitás (mixed reality, MR) technológia a kettő keveréke, és az összeset együtt emlegetik extended reality (XR) összefoglaló néven. 

A hírek szerint a projekt kisiklásának további oka volt, hogy menet közben a cég többször is változtatott az Iris szemüvegekre kialakított stratégiáján, állandó frusztrációban tartva a fejlesztőcsapatot.

Amikor 2022 elején a The Verge beszámolt az Iris projektről, azt jelentették, hogy a Google 2024-ben bocsátaná piacra a terméket, amely úgy nézne ki, mint egy közönséges szemüveg. Egy korai verziója állítólag a Google által 2020-ban bekebelezett North nevű kanadai startup Focals nevű termékére hajazott. A Google egy későbbi verzióról, amely valós idejű AR-fordítófunkcióval rendelkezett, videót is közzétett.

Ami az AR-t illeti, a Google továbbra is nagyon ambiciózus a Business Insider szerint, csak az eszköz fejlesztéséről mond le. Ehelyett az „Android for AR” koncepcióval haladnak tovább, és mobiltelefonplatform-termékük mintájára AR-szoftvert fejlesztenének a gyártók számára. Jelen pillanatban a Samsung számára fejlesztenek viselhető XR-eszközt az Insider szerint, és a „mikro XR” nevű platformot szemüvegekhez.

Az Apple után a Google is Indiában gyártana okostelefonokat

India a kínai–amerikai kereskedelmi háború egyik győztese, a nyugati cégek több termékük gyártását helyezik át részben az országba, élvezve a Modi-kormány által nyújtott adókedvezményeket. Most a Google dönthet így.