Az Alphabethez tartozó Google beszállítókat keres Indiában a Pixel okostelefonok összeszereléséhez: erről tárgyalásokat folytat a Lava International és a Dixon Technologies cégekkel, valamint a tajvani Foxconn Bharat FIH nevű helyi leányvállalatával. A Google célja a Pixellel, hogy bemutassa, mire képes valójában az okostelefonjain futó  saját fejlesztésű Android operációs rendszer.

US-IT-CONFERENCE-GOOGLEMembers of the media view the new Google Pixel Fold phone during the Google I/O annual developers conference at Shoreline Amphitheatre in Mountain View, California on May 10, 2023. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Fotó: AFP

Az ügyben eljáró Google-vezetők közül Ana Corrales és Maggie Weiakik e hónapban Indiába látogattak a partnerségi megbeszélések lefolytatásásra. Májusban pedig Ashwini Vaishnaw indiai technológiai miniszter találkozott a Google vezérigazgatójával, Sundar Pichaijal a vállalat kaliforniai Mountain View-ban lévő székhelyén, ahol azt tekintették át, hogy a Modi-kormány miként tudja támogatni a Google indiai beruházási terveit – írja a Bloomberg.

A Google lenne a legújabb technológiai szereplő, ami Indiába telepítené a gyártást.

Újdelhi – Vietnám és Thaiföld mellett – az amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik haszonélvezője: a növekvő geopolitikai feszültségek és a zéró-Covid-politika miatt az Apple egyre több termékének gyártását helyezi át részben az országba, amit a Modi-kormány adókedvezményekkel támogat, és a helyi olcsó munkaerő is vonzó alternatíva a térségben. 

A vállalat az elmúlt üzleti évben megtriplázta az Indiában gyártott iPhone-ok számát: legfontosabb termékéből 7 milliárd dollár értékű készült a világ legnépesebb országban, bár ez még mindig csupán a készülékek 7 százaléka.

A nyugati vállalatok indiai nyomulásának vannak kockázatai is, magasak például az importvámok, valamint az ország a szabályok és előírások gyors változásairól ismert. Magyarán nehezen kiszámítható az adminisztrációs és a jogszabályi környezet. Viszont az egyre gyorsuló gazdaságot, a hatalmas népességet és a bővülő középosztályt egyetlen szereplő sem hagyhatja figyelmen kívül. 

Emiatt nagy hangsúlyt fektetnek az indiai piacra, köztük a gyártásra is, mivel a kormány feltett szándéka, hogy a termékek minél nagyobb részét helyben állítsák elő. India áru- és szolgáltatásexportja a jövőben dinamikusan bővülhet, például több elektronikai terméket exportálhatnak.

Két világhatalom már sok? Érkezőben a harmadik is – és nem Nyugaton

Évek alatt átformálta a politikát és az életünket a növekvő gazdaságú Kína megérkezése a világhatalmi státuszba. Ha ismeretlennek és veszélyesnek látszik az új képlet, mire hozzászoknánk, még bonyolultabbá válhat a helyzet: könnyen lehet, hogy az új generációknak már három világhatalomhoz kell hozzáedződniük.