Sokkal több tejet termelnek az Egyesült Államokban, mint amit fel tudnak dolgozni, így a gazdák a fölösleges nyers tejet a csatornákba öntik. A túlkínálat több tényező miatt alakult ki. Egyrészt a felvevőpiac szűkül a nyár folyamán, mivel a tanév végével az oktatási intézmények menzái nem üzemelnek. Másrészt már májusban rekordot döntött a tejtermelés az országban.

France, Pays de la Loire, Loire-Atlantique, Saint-Même-le-Tenu, milk producers protesting against low prices (2009) (Photo by Alain Le Bot / Photononstop / Photononstop via AFP)
Az Egyesült Államokban napi több ezer liter tejet engednek a csatornákba a gazdák. (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP (archív)

Az ország legnagyobb sajtgyártó államában, Wisconsinban az országos átlag kétszeresével nőtt a tejtermelés az elmúlt évben. A helyzet ott a legsúlyosabb. Pete Hardin, a The Milkweed tejipari kiadvány szerkesztője úgy tudja, hogy ott

napi 26 ezer literrel több nyers tejet termelnek a szükségeshez képest. 

Miért öntik ki a tejet a gazdák?

A felesleges tejet azért öntik ki, mert ha piacra vinnék, az úgy lenyomná a már most is rendkívül alacsony felvásárlási árakat, hogy nem érné meg nekik a tehenészet fenntartása.

A wisconsini tej 90 százalékából sajtot készítenek, és a sajtüzemek többsége már megtelt. A feldolgozók nem tudnak lépést tartani a kínálat növekedésével. Ráadásul az sem segít a helyzeten, hogy a minnesotai Hastingsben a nyár elején bezártak egy ilyen létesítményt karbantartási munkálatok miatt. Mivel a gazdák az ország más részein is növelték a termelést, a felesleges wisconsini és minnesotai tejre máshol sincs szükség. A tej gyorsan romlik, drága a szállítása, és a gazdáknak nincs helyük a tárolására.

A túlkínálat miatt pedig a tej ára folyamatosan csökken. A kemény sajt készítéséhez megfelelő nyers tej felvásárlási ára például három éve nem volt ilyen alacsony. Az árak lecsorogásával az értékesítési láncon a tej fogyasztói ára is esett az elmúlt négy hónapban.

Mivel az árak már annyira alacsonyak, hogy a gazdák a tej előállítási költségeit sem tudják kigazdálkodni, nem meglepő, hogy

többen inkább a vágóhídra küldik a teheneiket.

Az Egyesült Államokban hasonló helyzet utoljára 2020 első felében volt, amikor a Covid–19 miatt a hirtelen bezárt éttermek és iskolák már nem vették át a friss tejet – emlékeztetett a Bloomberg.

A tej ára máshol is csökken, ezt hazánkban és Romániában is tapasztalhattuk.