A világ második legnagyobb divatkereskedője, a H&M csütörtökön bejelentette, hogy fokozatosan leállítja a beszerzéseket Mianmarból, mivel egyre több jelentés érkezik az országban működő ruhagyárakban elkövetett munkaügyi visszaélésekről – írta a Reuters.

Ny,-,Manhattan,,Circa,Jan,2015:,H&m,Store,View,From
Fotó: Shutterstock

A H&M a legújabb márka, amely a Zara, a Primark, a Marks & Spencer és mások után megszakította kapcsolatait az ország beszállítóival.

Alapos mérlegelés után most úgy döntöttünk, hogy fokozatosan megszüntetjük mianmari tevékenységünket. Nagyon szorosan figyelemmel kísértük a legutóbbi fejleményeket, és egyre nagyobb kihívást látunk abban, hogy a szabványainknak és követelményeinknek megfelelően működjünk az országban

– közölte a H&M. A vállalat húsz állítólagos munkaügyi visszaélést vizsgál a számára beszállító mianmari ruhagyárakban, mivel egy brit székhelyű civil szervezet szerint a 2021. februári katonai puccs óta megszaporodtak a visszaélések, köztük a bérlopás és a kényszerű túlórázás esetei is.

A ruházati ágazat az egyik legfontosabb munkaadó a délkelet-ázsiai országban, ahol több mint 500 gyárban többnyire női munkavállalók készítenek ruhákat és cipőket a nagy márkák számára.

Sajnálom a H&M bejelentését, mivel az negatív hatással lesz a mianmari női munkavállalók ezreire

– mondta Vicky Bowman, a Mianmari Felelős Vállalkozásokért Felelős Központ igazgatója és volt brit nagykövet.

Kiborult a bili a H&M dolgozóinál

Elfogyott a H&M spanyolországi alkalmazottainak türelme. A frekventált helyen fekvő madridi bolt dolgozói már kedden beszüntették a munkát néhány órára, de a java még csak most jön. A munkavállalók magasabb bért, tisztességes túlóra-elszámolást és alacsonyabb munkaterhelést követelnek.