Több tucat H&M-bolti dolgozó tüntetett kedden a svéd vállalat Madrid központjában található üzlete előtt magasabb béreket és kisebb munkaterhelést követelve. Emiatt az üzlet órákra bezárt.

h&m
Sztrájkoltak a H&M spanyolországi alkalmazottai. A következő munkabeszüntetés két nap múlva esedékes – ha nem lesz megegyezés.
Fotó: Venturelli Luca

A keddi tüntetés azonban még csak a kezdet: a két legnagyobb spanyol szakszervezet, a CCOO és az UGT csütörtökre és jövő hétfőre is sztrájkot hirdetett, amikor is

a tervek szerint négyezer bolti dolgozó nem veszi fel a munkát.

Az időpont sem véletlen, a munkabeszüntetések a nyári kiárusítási szezon kezdetére esnek.

Az alkalmazottak több hónapos bértárgyalás után döntöttek a nyomásgyakorlás ezen eszköze mellett. Szerintük a versenytárs divatipari vállalatok, köztük a Zara, többet fizetnek. Az egyik tüntető a Reutersnek elmondta, hogy a H&M spanyolországi dolgozói kevesebb mint ezer eurót keresnek havonta, ráadásul a legtöbben csak heti 24 órában dolgoznak, így a fizetésük még annál is kevesebb. 

A madridi boltosok ugyanakkor pont arra panaszkodtak, hogy beteg kollégáik helyettesítése miatt sokat kell dolgozniuk, ráadásul a túlórákat nem is fizeti ki a munkáltató.

A dolgozók követeléseire a H&M annyit reagált, hogy „tiszteletben tartja a munkavállalók szabad véleménynyilvánításhoz való jogát”.

A legfőbb rivális Inditex, a Zara tulajdonosa az év elején ötödével emelte a spanyol üzletekben dolgozók átlagbérét, de nem saját kezdeményezésére. A vállalat ezt csak a munkavállalói sztrájkja után lépte meg, miután kiderült az is, hogy rekordforgalommal zárta az évet. Az Inditex döntése feltüzelte a versenytársak alkalmazottjait is.

A H&M tavalyi adatai szeront 106 ezer bolti foglalkoztatottjának 3,7 százalékát alkalmazza Spanyolországban, 75 százalékuk nő.

A gyenge negyedév ellenére veszik a befektetők a H&M részvényeit

A svéd divatáruház második negyedéves forgalma elmaradt az elemzői várakozásoktól, az árbevétel is csalódást okozott.