Cégvilág

Nincs több titok: újabb kínai óriásgyár épül Magyarországon – letették az alapkövét

Új gyár épül Makón. Az üzem méreteire jellemző, hogy akár egymilliárd alumíniumdobozt is el tudnak majd készíteni évente.

Csomagolóanyag-gyárat épít a honkongi hátterű Benepack Hungary Kft. Makón, az ipari parkban. A 65 millió eurós, átszámítva mintegy 25,3 milliárd forintos beruházás alapkövét kedden tették le.

Benepack Hungary
Letették a makói kínai csomagolóüzem alapkövét. Fotó: Lázár János / Facebook

Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen hangsúlyozta: a keleti nyitás működik, és nemcsak külpolitikai stratégiaként, hanem a gazdasági valóságban is. A tárcavezető – aki egyben a térség országgyűlési képviselője is – úgy fogalmazott, hogy a mai alapkőletétel egy igazi mérföldkő a dél-alföldieknek, de országos léptékben és európai mércével is nagy jelentőségű. 

Miért fontos az új makói gyár Magyarországnak?

A CPMC – Benepack élelmiszeripari csomagolóüzemet fejleszt. A 120 alkalmazottat foglalkoztató új gyártóbázis évente akár egymilliárd darab kétrészes alumíniumdoboz előállítására lesz képes. Lázár János szerint a projekt a munkahelyteremtésen túl a magyar élelmiszeripar és a nemzeti önellátó képesség megerősítését egyaránt szolgálja. Azt is jelezte, a kormány tudatos döntésének eredménye, hogy az autóipar helyett Makón az élelmiszeriparhoz kapcsolódó beruházás valósuljon meg. Megjegyezte, a világ népessége a következő években még növekszik, ezért a Föld minden pontján szükség lesz jó minőségű, egészséges élelmiszerre. Makó azért is jó helyszín, mert a városban több száz éves hagyománya van a minőségi élelmiszer előállításának.

A politikus arra is kitért, hogy a kormány nagyvonalú támogatásban részesítette a beruházást, de ezt nem részletezte. Azt ugyanakkor elmondta, hogy az üzemet kiszolgáló infrastruktúra a következő egy évben elkészülhet, a gyár pedig 2024 szeptemberében működésbe állhat. Azt is előrevetítette, hogy olyan energia-, víz- és szennyvízhálózatot építenek ki, amely lehetőséget teremt az üzem bővítésére. Magyar Levente, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára arra mutatott rá, hogy a kínai működő tőke a lehető legjobbkor érkezett a régióba. Hangsúlyozta: a beruházás hatalmas jövőbeli potenciált hordoz, hiszen egy olyan kínai óriásberuházó érkezik a térségbe, amely 

40 ezermilliárd forintos, a magyar kétharmadának megfelelő éves árbevétellel rendelkezik.

„A makói üzem sikeres megvalósításával olyan fejlődési pálya nyílik meg a térség előtt, amelyről korábban álmodni sem mertek” – értékelt. 

 

Mit kell tudni a Makón óriásgyárat építő kínai cégről?

Csang Je, a Benepack Hungary Kft. ügyvezetője, az anyavállalat Cofco Packaging vezérigazgatója kifejtette, hogy a cég az alumíniumdobozokat gyártó makói üzemét a vállalkozás európai fejlődésének második mérföldköveként hozza létre. A beruházás célja, hogy a társaság költséghatékonyabb és környezettudatosabb csomagolási megoldásokat biztosíthasson ügyfeleinek – a sör- és üdítőital-gyártóknak – Magyarországon és a környező országokban. Isabel Cheng globális értékesítési igazgató arról beszélt, hogy a vállalkozás az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó Cofco csoport egyik fő üzleti részlegeként a fogyasztási cikkek széles skálájához gyárt csomagolóeszközöket. Ónozott, alumínium- és műanyag csomagolásokat készítenek, elsősorban fogyasztási cikkek gyártóinak, mint például

  • konzervek,
  • italok,
  • háztartási vegyi termékek.

Az 1991-ben alapított, a hongkongi tőzsdén jegyzett, mintegy hatezer dolgozót foglalkoztató cég 1,3 milliárd dolláros éves bevételt ért el. Még 2020-ban a belgiumi Genkben 120 millió eurós beruházással hozta létre első európai üzemét, ahol évente kétmilliárd alumíniumdobozt gyártanak.

Óriási gyár települ Magyarországra – de ezúttal nem akkumulátorokról van szó

Egy nagy nemzetközi multi épít hatalmas üzemet hazánkban. A szerződéseket már alá is írták, sőt, már most lehet tudni, hogy bővíteni is fognak majd.

 

makó Lázár János gyár kínai
Kapcsolódó cikkek