Már majdnem két éve, hogy a Netflix először jelentette be a játékpiacra való belépését. Mégis, miközben a Netflixnek az elmúlt egy évben több mint háromszorosára nőtt a katalógusa, az előfizetőket nem tudja elcsalogatni – írta a CNBC.

Los,Angeles,-,October,23,,23021:,Netflix,Building,Signage,In
Fotó: Shutterstock

A Netflix 2021-ben jelentette be, hogy belépne a videójáték-fejlesztésbe, és önálló alkalmazásként kínálná azokat mobiltelefonokra. A vállalat stratégiája alapján ezzel a már meglévő felhasználóikat akarták megfogni, a videójátékok pedig a streamingplatform sorozataira és filmjeire alapultak volna.

Abban bíztak, hogy ezzel több jövőbeli bevételi forrás magjait is el tudják vetni, amellyel ellensúlyozni tudnák az egyre telítettebb előfizetői környezetet.

Minél több potenciális bevételi forrást dob ki a Netflix, annál több dologra tudnak támaszkodni egy jövőbeni eredménybeszámoló során, amikor a jelszómegosztás miatti bevételnövekedés kifutott, és nem tudnak új előfizetőket hozzáadni

– mondta Ross Benes, az Insider Intelligence elemzője.

Csúnyán kihasználhatott a Netflix egy videójáték-fejlesztő céget

A Netflix állítása szerint az Evil Genius Games jogtalanul mutatott be képeket a készülő Rebel Moon játékukról, a stúdió viszont szerződésszegéssel vádolja a streamingvállalatot.

Eddig azonban kudarcot vallottak, és a mobiljátékok népszerűsítése – kifejezetten a saját felhasználóik körében – hatalmas kihívásnak bizonyult.

A Conviva videóelemző cég tavaly közzétett adatai szerint a streamingszolgáltatások előfizetéseinek több mint háromnegyedét a televízió képernyőjén használják, és a felhasználók az okostelefonokon is inkább filmeket és sorozatokat néznek, mintsem játszanak.

Az Apptopia szerint 2023 szeptemberéig a Netflix játékait 70,5 millió alkalommal töltötték le világszerte. Becslések szerint naponta átlagosan 2,2 millió felhasználó játszott egy vagy több Netflix-játékkal, még akkor is, ha a Netflix az Apptopia szerint csaknem minden hónapban új játékokkal bővül.

Az átlagos napi felhasználók száma 2023 januárjában érte el a csúcsot 2,7 millióval, de március és július között 2 millió alá süllyedt, és márciusban érte el a mélypontot 1,45 millió átlagos napi felhasználóval.

Ez azt jelenti, hogy a Netflix 247,15 millió előfizetőjének kevesebb mint 1 százaléka játszik napi rendszerességgel, még akkor is, ha a játékkönyvtár kínálata az elmúlt évben megháromszorozódott.

Más mobiljáték-kiadók messze megelőzik a Netflixet a letöltések tekintetében. A Netflix első katalógusának indulása óta a Gardenscapes kiadója, a Playrix 531 millió letöltést ért el, a Candy Crush féle King 438 milliót, a Clash of Clans tulajdonosa, a Supercell pedig 388 milliót ért el.

Nem meglepő, hogy a vállalat játékipari teljesítménye feltűnően hiányzott a második negyedéves jelentésből. Ennek ellenére a Netflix közölte, hogy a közeljövőben több népszerű sorozatát is mobiljátékká adaptálná, és lehet, hogy a vállalatnak végre kifizetődnek a befektetései.

Újabb áremelésre készül a Netflix

A streamingszolgáltató sikeresen átvészelte a hollywoodi sztrájkot. Reklámmentes csomagjainak árát a jövőben megemelné.