Cégvilág

Márki-Zay Péter: nincs okuk aggodalomra a porcelángyár kirúgott dolgozóinak

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint olyan végkielégítést kapnak az elbocsátott dolgozók, hogy lesznek olyanok, akik ezzel az összeggel „kibekkelik a nyugdíjig”.

Márki-Zay Péter szerint nincs okuk aggodalomra azoknak, akiket érint a Villeroy & Boch Magyarország Kft. csoportos létszámleépítése. A vállalat közel ötven magyar dolgozótól válik meg a következő két hónapban, de hivatalosan nem közölt létszámú külföldi munkavállalóval is szerződést bontanak. Márki-Zay Péter szerint rengeteg végkielégítést kapnak, és azonnal újra munkába fognak tudni állni – írja a Délmagyarország.

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Márki-Zay Péter polgármester élő videóval jelentkezett vasárnap este, amelyben a következőt nyilatkozta:

Az én hibámként tálalja a fideszes sajtó, hogy leépítés lesz az Alföldi porcelángyárnál. A rémhírek szerint 150 embert küldenek el, a valóság az, hogy 45 magyar munkavállalóról van szó. De nézzünk utána a tényeknek, itt a városban is dolgoztak migráns munkások, vannak ukránok és indonézek. A 80 indonézt mind leépítették most.

A polgármester azzal folytatta, hogy az indonéz vendégmunkásokat „a következő évben nem kívánják használni”, és „ha újra felfut a termelés, lehet, hogy ismét szükség lesz rájuk”.

A Villeroy & Boch a csoportos létszámleépítést az európai fürdőszobai piac gyengélkedésével indokolta, amelynek hatására már az idei évben is kevesebb terméket gyártott a tavalyinál. 

A városban egyre erősödnek azok a hangok, miszerint az önkormányzat megmenthetne jó néhány dolgozót, ha eltörölné a „lex Villeroyt”, azt a többletadót, amellyel a város egyedül a porcelángyárat sújtja.

Ez éves szinten körülbelül 110 millió forint.

Márki-Zay Péter a videójában elmondta, hogy nem az a létszámleépítés oka, és azt is sugallta, hogy „egyébként jól járnak a kirúgott dolgozók, nincs ok aggodalomra”. A polgármester nyilatkozata szerint 

az elbocsátott dolgozók „8–14 hónap közötti végkielégítést kapnak, megkapják az idei évi különjuttatásokat és a 13. havi fizetésüket is”.

A polgármester szerint „vannak, akik már nem kívánnak munkába állni, ezzel a pénzzel kibekkelik a nyugdíjig”.

 

hódmezővásárhely porcelángyár Márki-Zay Péter létszámleépítés
Kapcsolódó cikkek