Az Ericsson 14 milliárd dolláros szerződést kötött az AT&T-vel a távközlési vállalat vezeték nélküli hálózatának modernizálására, vállalva, hogy olyan nyílt rendszert épít ki, amely több szolgáltatót is elláthat. A svéd cég ezzel egy hónapok óta tartó versenyt zárt le, amelyben a rivális Nokia maradt alul – írta a CNBC.

Big Companies Business Operations Centers In Krakow
Ericsson Research and Development Center in Krakow, Poland on February 22, 2022. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az Ericsson és a Nokia hónapokon keresztül versenyzett az AT&T megbízásáért.
Fotó: AFP

Az Ericsson az üzlet részeként egy nyílt rádiós hozzáférési hálózatot (ORAN) fog kiépíteni az AT&T számára az Egyesült Államokban a következő öt év alatt, az 5G-technológiára alapozva. A távközlési óriás abban bízik, hogy ez a végső rendszer a hálózati forgalmának a 70 százalékát fogja kezelni.

A svéd cég győzelme súlyos csapás a rivális Nokia számára, amelynek részvényei kedden közel 10 százalékot zuhantak a helsinki kereskedésben.

 

Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója „kiábrándítónak” nevezte a hírt. A vállalat az AT&T beszállítójaként így jókora piaci részesedést fog veszíteni, miközben a pénzügyi helyzete már most is problémás a harmadik negyedévi eredmények súlyos visszaesésének következtében.

A Nokia azonban közölte, hogy a még októberben bejelentett, 14 ezer munkahely leépítését tartalmazó költségcsökkentési terve részben enyhíteni tudja az AT&T kedvezőtlen döntésének káros hatásait.

A nyílt ORAN-rendszerek költség- és energiamegtakarítást jelentenek a vállalatok számára, mivel lehetővé teszik, hogy a felhőalapú szoftvereknek és berendezéseknek szélesebb választékát használják fel a hálózataikban, ami az ellátási láncok diverzifikálását is elősegíti.

Az Ericsonnal közösen egy nyílt hálózatot hozunk létre, amely az 5G- és az üvegszálas technológiák segítségével az erősebb versenyt, a nagyfokú innovációt és a nemzetközi összeköttetés javítását szolgálja

– mondta Chris Sambar, az AT&T Network ügyvezető alelnöke a bejelentést követő sajtótájékoztatón.

Borzasztó sötéten látja a jövőt az Ericsson

Cseppet sem javul a helyzet Észak-Amerikában, így az Ericsson a harmadik negyedéves visszaesést követően egyre nagyobb költségcsökkentésre kényszerül, amelynek keretében 8500 munkavállalót küld el. Ráadásul a menedzsment a további megszorításokat sem zárta ki.