Cégvilág

Tisztára mossa a nevét a Lucasfilm: a Star Wars miatt kellett a bíróságra mennie

A Walt Disney produkciós cége, a Lucasfilm beperel egy tematikus autómosót Santiago külvárosában, mert plagizálta a több milliárd dollár értékű Star Wars-franchise-t.

A Star Wash elnevezésű chilei autómosó videókat osztott meg a közösségi médiában, amelyeken a Star Wars karaktereinek öltözött alkalmazottak láthatók – számolt be a Reuters.

Ilyen például az autót mosó Chewbacca, vagy egy motorháztetőt törölgető rohamosztagos, tömlőcsövekkel hadonászó Boba Fett, valamint Darth Vader, aki az Erővel irányítja a tisztítókendőket. Mivel mindezért a jogbirtokosnak egy fillért sem fizettek, ezért a Lucasfilm jogi útra tereli a dolgot.

Az autómosót képviselő ügyvédi iroda közölte: miközben a tulajdonos Matias Jara éppen a chilei szabadalmi hatóságnál regisztráltatta márkáját, pert kapott a Lucasfilmtől. Jara ügyvédei szerint az amerikai filmgyártó cég meg akarta akadályozni a név bejegyzését, azzal az indokkal, hogy a márka összetéveszthető a filmmel.

Látványos előzetest kapott a Zack Snyder féle Star Wars film, a Rebel Moon

A film eredetileg Star Wars projektnek indult, de a Lucasfilm nem látott fantáziát a Rebel Moonban.

Az autómosó tulajdonosa elmondta, hogy kislányának eszébe jutott ez a szójáték, amikor egy családi kiránduláson volt az Egyesült Államokban található Disney vidámparkban, ahol egy Star Wars-negyed is található.

Nem készítünk filmeket, nem adjuk el a termékeiket, de még csak hasonlókat sem

–  tette hozzá Jara, megjegyezve, hogy az ő vállalkozása csupán egy autómosó.

 

Címlapkép: Collection Christophel / AFP

star wars autómosó jogdíj per
Kapcsolódó cikkek