A kockázati tőkecsoportok a harmadik negyedévben 700,3 millió dollárt fektettek videójátékokba, ami 2020 második negyedéve óta a legalacsonyabb érték. Az iparág tavaly a második negyedévében érte el a csúcsot 5,9 milliárd dollárral, akkor egyedül a Fortnite fejlesztője, az Epic Games 2 milliárd dollárt gyűjtött be. Azóta viszont folyamatosan csökken az összeg – derül ki a PitchBook adataiból.

Young boy playing video game
A pandémia lecsengése óta kevesebb idő jut videójátékra.
Fotó: AFP

Idén el az első félévben 1,14 milliárd dollárt fektettek a kockázati tőkecsoportok a szektorba, a második negyedévben már csak 740 milliót, így érkeztünk el szeptember végére a 700 millióhoz. 2020 elejétől 2022 közepéig tartó időszakban negyedévente több mint 2 milliárd dollárt vonzott az iparág, ami főleg a pandémiának, illetve a járványvédelmi intézkedéseknek köszönhető – írja a Bloomberg.

A jelenség több tényezővel is magyarázható. A játékfejlesztés ugyanis kockázatos, viszont a jelenlegi gazdasági környezetben a befektetők kockázatkerülőbbek: emelik a mércét az általuk finanszírozott címekkel és stúdiókkal szemben, vagyis nem adják bármihez könnyen a pénzüket. Az elmúlt években többször okozott csalódást egy-egy nagy dérrel-dúrral bejelentett videójáték, amivel a befektetők is megégették magukat.

Az is fontos, hogy a járvány lecsengésével és a korlátozások megszűnésével az embereknek kevesebb idejük maradt a játékra, míg az és a megélhetési költségek emelkedése miatt kevesebb pénzt fordítanak szórakozásra.  A vásárlások mérséklődése miatt a kiadók a költségcsökkentésekbe kezdtek, vagyis leépítenek és leállítanak fejlesztés alatt álló programokat.

Az Epic Games 830 munkahelyet szüntetett meg, míg a Sony birtokolta Naughty Dog és a Wormsot gyártó Team17 szintén több tucatnyi dolgozót bocsátott el az elmúlt hetekben. Az Embracer Group 2020-tól kezdve több tucat játékgyártó céget vásárolt fel, most viszont több stúdiótól is szabadulni próbál. Így aztán érthető, hogy a befektetők a videójáték-ipar lassulását a bizonytalan gazdasági helyzetet látva most más területek iránt érdeklődnek.

A Starfield megjelenése több mint ezer százalékkal megdobta az Xbox konzolok eladását

Az év végének egyik legjobban várt játéka a Bethesda RPG kalandjátéka, a Starfield. A videójátékos-közösséget egyértelműen lázban tartotta a világűr-szimulátor megjelenése, még annak ellenére is, hogy az utóbbi időben a híres fejlesztő stúdió fénye igencsak megkopott. Az űrben kalandozós szerepjátékra két nap alatt több mint hatmillió játékos vetette rá magát, miközben az Xbox-eladások ezer százalékkal nőttek a játék hatására.