A Microsoft 3,2 milliárd eurót fektet a német mesterséges intelligenciába a következő két évben – erről az amerikai vállalat elnöke, Brad Smith és Olaf Scholz német kancellár beszélt a csütörtökön közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

Microsoft,Logo,On,Phone,And,Blurred,Ai,Chip,On,The
A Microsoft új adatközpontokat létesít Németországban.
A Microsoft új adatközpontokat létesít Németországban.
Fotó: Shutterstock

A két vezető a Microsoft legnagyobb közvetlen befektetését jelentette be Németországban: a szoftvercég Észak-Rajna–Vesztfáliában és Frankfurt környékén két adatközpontot épít, valamint munkavállalókat képez. Mindezt pedig állami támogatás nélkül valósítja meg.

A németországi beruházással a technológiai óriáscég növelné a számítási kapacitását Európában. Smith elmondása szerint 

„a német vállalatok gyorsan átültetik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiákat”, ami szerepet játszott abban, hogy a régióbeli adatfeldolgozó központjai bővítésére őket kérjék fel.

A Microsoft szorosan együttműködik a generatív mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT megalkotójával, a Sam Altman-féle OpenAI-jal. Mivel az óriásvállalat a mesterséges intelligenciában látja a jövőt, nem meglepő, hogy hatalmas összegeket fektet felhőszolgáltatás-infrastruktúrájába és adatközpontokba.

A vállalat stratégiáját pedig a piac is díjazza, az Amazont megelőzve a világ legértékesebb cégévé vált.

A Microsoft árfolyama 1 év
 

A Microsoft a második legnagyobb felhőszolgáltató az Amazon után. Az elmúlt negyedévben az Azure felhőszolgáltatásának értékesítése 30 százalékkal nőtt.

Az európai szabályozó hatóságok adatvédelmi és biztonsági aggályok miatt arra ösztönzik a felhőszolgáltatókat, hogy adataikat az unió területén tárolják. A Microsoft már korábban bejelentette, hogy erre hajlandó, az adatközpontok építésével pedig az ígéretét ki is vitelezi.

A kormány Németországot technológiai központtá tenné, élen a csipgyártással. Scholzék ennek érdekében már több milliárd eurós támogatást különítettek el olyan vállalatoknak, mint a TSMC, az Intel vagy az Infineon Technologies beruházásainak elősegítésére – írja a Bloomberg.