Az Nvidia legújabb szupercsipjének bemutatóján tartós és nyereséges jövőt jósolt a mesterségesintelligencia- (AI) szektor és az azt támogató félvezetőgyártás számára, ám a piacot nem tudta meggyőzni, mivel a lassuló kereslet és a közelmúlt nagy kudarcai sötét árnyékot vetnek a mesterséges intelligencia jövőjére.

Nvidia Logo
Az Nvidia éves bemutatója után elmaradt a befektetői nagybevásárlás / Fotó: Shutterstock

Az Nvidia részvényeinek árfolyama több mint ötszörösére emelkedett a ChatGPT 2022 novemberi bemutatkozása óta, ami a mesterséges intelligencia – és az ezeket a modelleket működtető csúcskategóriás processzorok – iránti befektetői lelkesedésnek köszönhetően a csipgyártó céget az ezermilliárd dolláros piaci kapitalizáció klubjába emelte.

A vállalat részvényeinek értéke azonban ma reggel csökkent a hivatalos nyitás előtti kereskedésben, miután a befektetők nem voltak elragadtatva a vállalat éves fejlesztői konferenciájának első napjától. A tőzsdei nyitás 2,6 százalékos mínuszban találta az Nvidia-papírokat. 

Újabb szupercsipet indított el az Nvidia az MI-versenyben

Újra a versenytársak elé törne a félvezetőgyártó. Az Nvidia befektetői a részvényrali végétől tartanak, de a vezérigazgató szerint még messze vannak a csúcstól.

Ez még azután is így van, hogy a félvezetőgyártó cég bemutatta legújabb csipjét, amely a legmodernebb AI-modellek futtatására is képes, Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója pedig egy kétórás beszédében a számítási teljesítmény turbófeltöltését vizionálta, ami a robotika, az autonóm közlekedés és a gyógyszerkutatás fellendüléséhez fog majd vezetni.

 

Bár az Nvidia és részvényesei elsőként profitáltak az AI-őrületből, amely az egész nemzetközi gazdaságot megrázta, és azóta is a fejlesztés hajtómotorjaként szolgál, a piac szeszélyeire és a befektetői hangulatra ugyanúgy érzékenyek maradtak.

A Wall Streeten pedig egyre többen intenek óvatosságra a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, amely még messze van a „világmegváltó” technológiai szinttől. Sok elemző úgy látja, hogy az Nvidia eladásai a következő két évben erőteljesen növekednek a csipek iránti keresletnek köszönhetően, mások azon tűnődnek, hogy indokolt-e a vállalat egekbe szökő értékelése.

 

A magasan értékelt vállalatok gyakran küzdenek azzal, hogy a realizált növekedési ütemtől függetlenül belenőjenek a szorzóikba

– írták a Goldman Sachs elemzői a tegnapi eseményt megelőzően egy befektetői jegyzetben.

Megtorpant a Wall Street, gyengült az Nvidia

A Nasdaq Composite és az S&P 500 gyengült szerdán, egyedül a Dow Jones emelkedett, bár az is felejthető volt.