A csipgyártó Micron Technology árfolyama csütörtökön rekordmagasságba emelkedett, miután erős bevételi előrejelzése optimizmust keltett, hogy az AI hardverek iránti növekvő kereslet új csúcsokra repíti az Nvidia beszállítóját - írta a Reuters.

Jakarta,-,June,05,2023:,Micron,Technology,,Inc.,Logo,On,Smartphone
Fotó: Shutterstock

A vállalat árfolyama legutóbb 15 százalékkal emelkedett, 3 százalékkal emelve a szélesebb philadelphiai csipindexet. A Micron, amely a versenytársai előtt számol be az eredményéről, segít a szélesebb félvezető-kereslet felmérésében.

A vállalat szerdán közölte, hogy a nagy sávszélességű memória (HBM) csipjei - a mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztésében használt ultragyors félvezetők - 2024-re elfogytak, és már 2025-ös kínálatának nagy részét is kiosztották.

A memória az AI bevezetésének egyik fő haszonélvezője, és meredek fellendülésre számítunk az iparágban, ahol a bevételek 2024-ben várhatóan 55, 2025-ben pedig 35 százalékkal nőnek 

- mondta Mark Haefele, a UBS Global Wealth Management befektetési igazgatója. A Micron, az Nvidia és a dél-koreai SK Hynix beszállítója, közel 16 milliárd dollárral növelte piaci értékét, 110,92 dolláros részvényárfolyama alapján.

Szerdán, az eredmények előtt a Micron a 12 hónapos határidős nyereségbecslések mintegy 24-szeresén kereskedett, szemben a kisebb rivális Western Digital 14,53-as értékével.

A Micron részvényei az elmúlt 12 hónapban több mint 60 százalékkal emelkedtek, ami annak a befektetői bizalomnak köszönhető, hogy a vállalat idén és jövőre is növelni fogja részesedését a magas árrésű HBM-piacon.

Kína visszavág: nemzetbiztonságra hivatkozva tiltja a Micron csipeket

Peking nemzetbiztonsági kockázatot lát az amerikai cég termékeiben.