Cégvilág

Afrikában indul hódítóútra a Microsoft

Az amerikai szoftveróriás az Arab-félsziget egyik legnagyobb fejlesztőjével közösen építene adatközpontot Kenyában, melynek áramszükségletét egy geotermikus erőművel biztosítanák. A Microsoft ezzel megalapozná a vállalat terjeszkedését a régióban.

A Microsoft és a G42, az Egyesült Arab Emírségek vezető mesterségesintelligencia- (MI) fejlesztő vállalata összefogott, hogy egy több milliárd dolláros, geotermikus energiával működő adatközpontot építsenek fel Kenyában, amely Kelet-Afrika számítástechnikai fellendítésének első állomása lenne.

Vancouver,,Canada,-,November,21,,2016:,a Microsoft,Sign,On,The
A Microsoft és a G42 Kenyában építene adatközpontot / Fotó: Shutterstock

A beruházást és a létesítmény építését a G42 fogja menedzselni a vulkanikus aktivitásáról ismert Olkária-régióban, ahol az adatközpont könnyen hozzáférhet az itt termelt geotermikus energiához, függetlenítve magát az áramkimaradásoktól és az infrastrukturális problémáktól szenvedő helyi hálózatoktól.

A Microsoft kiemelt célnak tekinti a tisztaenergia-felhasználást, így a projekt helyszínét is ezt előtérbe helyezve választottuk ki. Az MI-fejlesztés pedig hatalmas mennyiségű áramot igényel, amit nem lehet akárhol megtermelni. Ezért választottuk végül Kenyát

– nyilatkozta Peng Xiao, a G42 vezérigazgatója a Bloombergnek. Mint elmondta, a komplexum várhatóan két év alatt készül el.

A Microsoft a kezdeti felhőalapú számítástechnikai teljesítményt arra fogja felhasználni, hogy megvesse lábát Kelet-Afrikában, ahol a vállalat eddig a személyi számítógépeken futó operációs rendszerén túl szinte egyáltalán nem volt jelen: legközelebbi adatközpontjuk több ezer kilométerre, Dél-Afrikában található. A létesítmény a jövőben Kenya és közeli országok, közte

  • Uganda, 
  • Ruanda 
  • és Tanzánia

számára biztosítana mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat.

A két vállalat a közös befektetést nem sokkal azelőtt jelentette be, hogy Joe Biden amerikai elnök Washingtonban fogadja William Ruto kenyai államfőt. Találkozójukon várhatóan szélesebb körű amerikai–afrikai együttműködésről és a beruházások támogatásáról is szó lesz.

Ez óriási lépés Kenya számára a digitális térben, ráadásul abban bízunk, hogy beruházásunkkal és a G42-vel kötött megállapodásunkkal másokat is arra ösztönzünk, hogy támogassák Afrika számítástechnikai fejlődését

– jelentette ki Brad Smith, a Microsoft elnöke. Az amerikai vállalat áprilisban egyezett bele abba, hogy 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42-be, az üzletet a Biden-kormány közvetítette.

Cserébe a G42 vállalta, hogy leállítja üzleti kapcsolatait kínai vállalatokkal, köztük a Huaweijel, és helyette amerikai technológiát használ.

Az Egyesült Államok ezzel a globális gazdasági háborúban is bevetné a Microsoftot, hogy segítségével kiszorítsa a kontinensről a kínai és orosz vállalatokat, amelyek, bár többéves előnnyel rendelkeznek, ám gyengébb minőségű termékekkel vannak jelen az afrikai piacon.

Milliárdos üzletet kötött a Vodafone a Microsofttal

A Vodafone a Microsoft mesterségesintelligencia- és felhőszolgáltatásaival fejleszti működését az európai és az afrikai piacon.

 

 

 

G42 AI kenya adatközpont Microsoft
Kapcsolódó cikkek