Cégvilág

Négynapos munkahét: újabb nagy magyar cég hozott döntést

Sokáig tesztelte, de végül úgy döntött, hogy megszünteti a négynapos munkahetet a Libri kiadó.

Végéhez érkezett a tavaly júniusban elindított tesztidőszak a négynapos munkarendről – közölte pénteken a Libri.

Cropped,Image,Of,Male,Bank,Manager,Broker,Or,Financial,Advisor
Négynapos munkahét: újabb nagy magyar cég hozott döntést / Fotó: Shutterstock

Az MCC többségi tulajdonában álló kiadó emlékeztetett rá, hogy tavaly júniusban indította el a munkavállalók közel 20 százalékát érintő programot. Az azóta eltelt időszakban tapasztalatokat gyűjtöttek, és ezeket ki is értékelték. Ennek alapján a Libri úgy döntött, hogy 

2024. június 1-jétől más, 

egyenlőbb és kiegyensúlyozottabb terhelést jelentő módszerrel kívánja a munkavállalók rugalmas munkavégzését biztosítani. Magyarán a négynapos munkahét megszűnik, a helyét pedig egy másik modell veszi át.

Ennek részleteiről egyelőre annyi derült ki, hogy az új munkarend hibrid munkavégzési lehetőséget jelent, de csak a módszer bevezetésére alkalmas munkakörökben. A Libri nem az első, amely a négynapos munkahét kivezetéséről határozott, miután kipróbálta ezt a munkarendet. A Magyar Telekom 2024 februárjában jelentette be, hogy másfél év után lezárja a négynapos munkahét tesztelését. 

Akkor egyébként még úgy tűnt, a Libri kitart, vagyis a dolgozók ötöde hétfőtől csütörtökig napi 8 és fél, heti 34 órában dolgozik a korábbi fizetése száz százalékáért. Ám már akkor jelezték, hogy bármennyire is jó lehetőség a négynapos munkahét, ez is csak egy a többféle rugalmas munkaszervezési mód közül, ami a sok előny mellett hátrányokkal is jár. Az egyik ilyen például, hogy a munka jellegéből adódóan nem tudják mindenkinél bevezetni.

 

négynapos munkahét Libri döntés
Kapcsolódó cikkek