Lehman

A Lehman csődje után a világ megváltozott

Irapuato, a köztársaság kikiáltása, szeptember 11-e. Események, amelyek az ember emlékezetébe mélyen bevésődnek. Azok számára, akik közelről élték meg a 2008-as válság őszi kiteljesedését, szeptember 15-e reggel, amikor a Lehman Brothers csődje a világ számára nyilvánvalóvá vált, nem felejthető pillanat lett.

Névtelen aranyvásárlás a sláger

2011-ben tömegesen menekítették megtakarításaikat a megrémült banki ügyfelek a biztos befektetésekbe. Így lett az elmúlt év a rekordok éve az arany piacán. Az árfolyam lélegzetelállító szárnyalása azonban nem tarthatott örökké, és az utolsó negyedévben markáns árcsökkenés következett – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Lehman-helyzettel sokkolják a bankokat

Hamarosan megmutatkozik, hogy az amerikai nagybankok miként tudnának ellenállni az euróövezetben bekövetkező újabb pénzügyi válságnak.

Hajszálnyira a Lehman-helyzettől - Nem győz menteni az EKB

Az euróövezeti bankok egynapos, az Európai Központi Banknál (EKB) elhelyezett betétállománya éves csúcsra szökött pénteken, miután a bankok inkább biztosabb helyre menekítik pénzüket, mintsem egymásnak hitelezzenek.

A befektetők szívesen elfelejtenék a nyarat

A nyarat a legtöbb befektető szeretné elfelejteni. A Wall Street a szeptemberi hónapot, és a harmadik negyedévet sem zárta túl fényesen. 2008. szeptember óta, amikor is az amerikai kapitalizmus egyik jelképe, és a Wall Street egyik meghatározó szereplője, a Lehman Brothers csődöt jelentett ez volt az egyik legnehezebb hónap.

Újra itt a vannak a Lehmant idéző napok

Az európai értékpapírok pénteken további tőzsdei kurzuscsökkenést szenvednek el. A Reuters szerint a befektetők most már rendszerszintű bankválságtól tartanak amellett, hogy megmaradta feszültség az amerikai állam finanszírozásával kapcsolatban is.

Bizony, nekünk válság kell

Az eddigi és a várható veszteségek ellenére a mostani válság különleges lehetőséget ad arra, hogy a fejlett világ – és Magyarország is – az eddiginél stabilabb alapokra helyezhesse a piacgazdaságot.

Az arany szárnyal, az ezüst miért nem?

A részvények szakadása közepette ismét beigazolódott, hogy az arany az egyedül igazán válságálló nemesfém. A hagyományosan az ipari fémekhez sorolt ezüst (az ezüstkereslet 80 százalékáról az ipar gondoskodik) a globális recessziótól való rémület közepette komoly veszteségeket volt kénytelen elszenvedni. Ez annak köszönhető, hogy a világgazdaság esetleges zsugorodásával az ipari termelés is visszaeshet, ami csökkenő ezüstkereslettel járna – tájékoztat az aranypiac.hu.
Világgazdaság Piactér