a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója vasárnap a floridai Palm Beachen találkozott Donald Trump volt elnökkel, valamint néhány vagyonos, meg nem nevezett republikánus adományozóval. Az viszont nem világos, hogy az üzletember hozzájárul-e Trump kampányához, illetve milyen mértékben tenné ezt, ha végül a politikus mellett dönt – írja a The New York Times névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

(FILES) X (formerly Twitter) CEO Elon Musk gestures during an in-conversation event with Britain's Prime Minister Rishi Sunak in London on November 2, 2023, following the UK Artificial Intelligence (AI) Safety Summit. Former top executives of Twitter sued  Musk on March 4, 2024 saying he has failed to pay them nearly $130 million after the billionaire took over the social media company and dismissed them. (Photo by Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP)
A világ egyik leggazdagabb embere még nem döntött Trump támogatásáról. Fotó: AFP

Trump egyelőre jóval kevesebb pénzzel gazdálkodhat, mint Biden, ami a korábbi elnököt hátrányos helyzetbe hozza. A politikus eddig nehezen talált támogatókat a 2024-es kampányához, a republikánus adományozók kivárnak. A korábbi elnök 30,4 millió dollárral kezdte a februárt, míg Joe Biden 130 millió dollárral, vagyis Biden több mint négyszer annyi pénzt költhet a kampányára.

Trump emiatt igyekszik minél több tehetős üzletembert meggyőzni. 

Elon Musk a héten elvesztette elsőségét, de 192 milliárd dolláros vagyonával a világ harmadik leggazdagabb emberének számít, és könnyen behozhatná a republikánus jelölt hátrányát. Ráadásul 175 millió követője van a korábban Twitter néven ismert X-en, tehát képes alakítani a híreket és a közvéleményt.

Musk viszont más amerikai milliárdosokkal ellentétben eddig nem költött nagy összegeket az elnökválasztásra, adományai pedig egyenletesen oszlottak meg a demokraták és a republikánusok között. Washingtonnal rendszerint jó viszont ápol, attól függetlenül, hogy melyik párt politikusa ül a Fehér Házban: a Tesla és a SpaceX szövetségi támogatásokra jogosult, valamint több milliárd dolláros szerződéseket kötött a kormánnyal.

Musk beszólt Bidennek és Trumpnak is

Egy, az üzletemberhez közeli forrás elárulta a lapnak, hogy a kormányhoz fűződő kapcsolata miatt Musk eddig óvakodott attól, hogy azonosuljon az egyik politikai párttal. Az elmúlt egy-két évben egyre jobban kritizálja Bident, főleg a migráció miatt. A cégvezér azt írta az X-en, hogy az elnök bevándorlási politikája az Egyesült Államok létét fenyegeti, ami árulással ér fel.

Szerinte a demokraták tömegével telepítik be az illegális bevándorlókat, hogy azok a demokratákra szavazzanak a választásokon. Emellett azzal vádolta Bident, hogy  elfogult a Teslával szemben. Élcelődött a politikus életkorával, és az amerikai külpolitikát is bírálta. Tavaly pedig azt állította, hogy 2020-ban Bidenre szavazott, de idén ősszel biztosan nem tesz így.

Arról is írt az X-en, hogy a Demokrata Párt a gyűlölet és a megosztás pártja lett, ezért a republikánusokra voksol a jövőben.

Az viszont nem jelenthető ki egyértelműen, hogy Musk akár pénzzel is segítené Donald Trump elnökjelöltségét. A milliárdos még az előválasztás előtt kijelentette, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó támogatására hajlik: DeSantis Elon Musk társaságában az X-en indította kampányát, de a politikus nem kapott pénzt az üzletembertől. Így aztán Trump sem lehet abban biztos, hogy Musk kisegíti. 

Ehhez hozzá kell tenni, hogy a cégvezér többször is bírálta Trumpot: 2017-ben például kritizálta az akkori elnököt a párizsi klímamegállapodásból való kilépés miatt. Musk ennek következtében távozott az elnök gazdasági tanácsadó testületéből. 

Másfél éve azt javasolta Trumpnak, hogy hajózzon el a naplementébe.

Három éve pedig Bidennek és Trumpnak is odaszúrt, amikor azt írta, hogy 70 éves kor felett ne lehessen politikai tisztséget vállalni.

A források azt állítják a lapnak, hogy Musk szerint alapvető fontosságú Biden megbuktatása novemberben. Trump emiatt bízhat az üzletember támogatásában, de a korábbi csörték és Ron DeSantis esete miatt könnyen lehet, hogy nem jut pénzhez. Az információkat eddig sem Trump, sem Musk nem kommentálta.

Elon Musk: „a világ legbutább ökoterroristái” okozhatták a Tesla leállását

Elon Musk szerint „a világ legbutább ökoterroristái” okozhatták a Tesla németországi, grünheidei üzemének áramszolgáltatását megszakító kedd hajnali tüzet. Az Európa egyetlen Tesla-gyárában történt áramkimaradást és ezzel a termelés leállítását egy lángra lobbant villanyoszlop okozta Brandenburg tartomány keleti részén. A hatóságok gyújtogatásból indulnak ki, és vizsgálnak egy ez ügyben küldött e-mailt, amelyben egy szélsőbaloldalinak minősített csoport vállalta a felelősséget.