Meghiúsult kilövések sora után és a SpaceX – a világ legsikeresebb rakétagyártója – veszi át a kínaiak szerepét Indonéziában, amely gyorsan növekedő űrkutatási programjában nagy szükség van a korszerű és biztonságos hordozókra – írta a Reuters

Axiom Space Readies First Private Astronaut Mission to the ISS Elon Musk
Az Elon Musk vezette SpaceX pár év alatt Indonézia vezető rakétakilövő partnere lett. 
Fotó: PAUL HENNESSY/AFP

2020 áprilisában egy kínai rakéta röviddel a kilövése után felrobbant, és vele együtt a rakománya is: Indonézia 220 millió dolláros Nusantara-2 műholdja. Ez nem csak a délkelet-ázsiai ország kommunikációs iparára és űrkutatási törekvéseire mért súlyos csapást, hanem Jakarta és Peking kapcsolatára is.

Ez azonban hatalmas lehetőséget jelentett Elon Musk, a SpaceX tulajdonosa számára, aki most Indonézia első számú partnerévé vált a műholdak telepítésében.

Az indonéz műholdak kilövéséért eddig egy állami tulajdonban lévő kínai vállalat, a⁠⁠ China Great Wall Industry Corp. (CGWIC), felelt, amely olcsó finanszírozással és az ágazat tudományos támogatásával udvarolt az országnak. 

A kínai rakéták minősége és a szakértelem azonban sok kívánnivalót hagyott maga után, a meghibásodás pedig az utolsó csepp volt Indonézia számára, amely az Egyesült Államokhoz fordult segítségért. A SpaceX eddig két műhold kilövését teljesítette, a harmadikat pedig kedd estére tűzték ki – a kínai vállalat azóta egy megbízást sem kapott.   

Afrikában terjeszkedik Elon Musk cége, a SpaceX

Egyre nagyobb a vetélkedés az alacsony Föld körüli pályán keringő, széles sávú internetet szolgáltató műholdak piacán.

Az üzlet ritka példáját jelenti annak, amikor Indonéziában egy nyugati cég nyer teret Kínával szemben, főleg a távközlési ágazatban, amelyet az ázsiai nagyhatalom vállalatai uralnak. Jakarta korábban Washington nyomásának is ellenállt, amikor az amerikaiak a Huawei termékeinek korlátozását követelték tőlük.             

A SpaceX még soha nem vallott kudarcot műholdjaik pályára állításában, nekünk pedig hatékony és biztonságos technológiára van szükségünk, s ezt a CGWIC nem tudja biztosítani

– jelentette ki Sri Sanggrama Aradea, az indonéz távközlési minisztérium, a BAKTI műholdas részlegének vezetője. Ezt Ari Dwipayana, az elnöki hivatal szóvivője is alátámasztotta, aki szerint a 2020-as incidens óta nem hajlandóak kínai technológiákat használni.

Az amerikai és a kínai vállalatok közti asszó az ázsiai szigetországban csak egy kis szelete a globális műholdpiacon folyó versenynek, A teljes piac a BryceTech tanácsadó cég szerint 2022-ben 281 milliárd dollárt ért.             

Elon Musk, owner of Tesla and the X (formerly Twitter) platform, attends a symposium on fighting antisemitism titled 'Never Again : Lip Service or Deep Conversation' in Krakow, Poland on January 22nd, 2024. Musk, who was invited to Poland by the European Jewish Association (EJA) has visited the Auschwitz-Birkenau concentration camp earlier that day, ahead of International Holocaust Remembrance Day.  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)
Elon Musk a SpaceX-et a világ legsikeresebb rakétahordozó-gyártójává fejlesztette. 
         Fotó: Beata Zawrzel/Getty Images 

Újra fellendült a globális űrverseny

Jonathan McDowell, a Harvard fizikaprofesszorának összegzése szerint Kína tavaly rekordszámú, 67 rakétát indított, amelyek túlnyomó többségéért a CGWIC volt felelős. Ezzel Kína csak az Egyesült Államok mögött marad le, amely a 223 globális indítás közel felét, 109-et hajtott végre – ezeknek a 90 százaléka a SpaceX-hez fűződik.        

A műholdas kommunikációs hálózatokért hatalmas verseny folyik, mivel használatuk mára gyakorlatilag elengedhetetlenek a közigazgatástól a háborúzásig bezáróan. A Föld körül jelenleg mintegy 7500 műhold kering, amely 60 százaléka a SpaceX Starlink internetszolgáltatásának a részét képezi. Tavaly azonban Peking is betört erre a piacra a rivális Guowang hálózatával.

Kína fél évszázad után felélesztené az űrversenyt

Felpörgeti űrprogramját Kína: hét éven belül a Holdra szállnának, aszteroidákon landolnának, és tovább bővítik saját űrállomásukat.

Amerikai katonai tisztviselők szerint azonban Kína a műholdakat és űrtechnológiát elsősorban nem a szélessávú internet megosztására, hanem kémkedésre és katonai képességeinek növelésére akarja felhasználni, így az űrkutatás ismét nemzetbiztonsági üggyé vált Washington számára.

Emiatt Muskot is kemény kritikák érték – az amerikai milliárdos ugyanis igencsak lazán kezeli a SpaceX és a Stalink technológiáit, és a Külügyminisztériummal való konzultáció nélkül köt üzleteket külföldi hatalmakkal, többek között Jakartával is.

A kormány jelentése szerint Peking két éven belül a legnagyobb közvetlen befektető lesz Indonéziában, megelőzve Szingapúrt. A kínai vállalatok pedig már most is uralják az ország internet- és 5G-piacát.

Ezért is olyan meglepő, hogy Indonézia hátat fordítana legnagyobb befektetőjének és kereskedelmi partnerének.

Indonesia's President Joko Widodo smiles at the Malacanang Palace where he is visiting for a meeting with Philippines' President Ferdinand Marcos Jr. in Manila on January 10, 2024. (Photo by Ezra Acayan / POOL / AFP)
Az üzlet sikere Musk és Joko Widodo indonéz elnök barátságán is múlott.  
Fotó:  Ezra Acayan / POOL / AFP

A barátok fontosabbak, mint a geopolitikai nyomás

Az amerikai cég a megbízhatóbb technológiák és az olcsóbb, újrahasznosítható rakéták segítségével leelőzhette volna Pekinget, ám az üzlet sikeréhez elengedhetetlen volt Musk és Joko Widodo indonéz elnök kiváló kapcsolata.

Indonézia vezetője 2022 májusában a Texasba látogatott, hogy több év online kommunikációja után a milliárdos másik vállalatáról, a Tesláról is élőben tárgyaljanak – az ország ugyanis a világ legnagyobb nikkelkészletével rendelkezik, ami az elektromos akkumulátorok kulcsfontosságú eleme.

A kétórás találkozó során az elektromosautó- és akkumulátorgyár mellett azonban egy másik lehetséges befektetés is felmerült, mégpedig a SpaceX betörése az indonéz űriparba. Musk pedig jó házigazdának bizonyult, mivel bár az EV-gyártásról ekkor még nem tudtak megegyezni,

a SpaceX zöldutat kapott, a Starlink internetszolgáltatásával együtt.

Telkom, az indonéz állami tulajdonban lévő távközlési vállalat is támogatta az üzletet, és mára a Starlinket is beépítette a hálózatába, mint másodlagos szolgáltatót.

Bár Widodo októberben távozik a hatalomból, pártja vezetőjeként még sokáig nagy befolyással lesz az ország belpolitikájára, a február 14-i választásokat megnyerő utódját pedig személyesen is támogatta. A közte és Musk közötti kapcsolat pedig híd lehet nemcsak a milliárdos egyéb érdekeltségei, hanem más amerikai vállalatok számára is, amelyek évek óta próbálnak betörni a Kína által leuralt, gyorsan növekvő ország piacára

Berágott Elon Musk, Texasba költöztette a SpaceX-t

Egy Elon Musknak kedvezőtlen bírósági ítélet kihirdetése után a milliárdos azt javasolta a követőinek, hogy soha ne alapítsanak céget Delaware államban. Musk pedig nem a levegőbe beszélt, több cége is távozott az államból.