Energia

A hazai energiaellátást nem veszélyeztetik a kelet-ukrajnai harcok

A péntek esti, luhanszki energiavezetéket ért robbanás nem befolyásolja az európai, így a hazai energiaellátást sem – derült ki a legfrissebb hírekből.

Az orosz állami média péntek éjjel közzétett híradásai szerint a Barátság vezeték is megsérült egy robbanás következtében a szakadárok által ellenőrzött Luhanszk közelében. A sajtóbeszámolók szerint a kelet-ukrajnai megyeszékhelyen robbantottak péntek éjjel, a robbanás miatt lángra kapott a Druzsba (magyarul barátság) „gázvezeték”.

A Bloomberg híradása szerint azóta kiderült: a vezetéket ért károk nem befolyásolják az orosz olaj, illetve gáz európai exportjának folytonosságát. A robbanás következtében megsérült vezeték nem olajat, hanem gázt szállít, és nem azonos azzal, amely Ukrajna nyugati határán Magyarországra is leágazik.

A vezetéket üzemeltető állami vállalat, a Luhanszkgaz tájékoztatása szerint a tüzet gyorsan eloltották. A vállalat vezére, Tatjana Bogorodko szerint a szabotázsakció következtében csaknem száz háztartás maradt gáz nélkül.

Az ukrán állami hírügynökség, az Interfax  szombat reggel azt írta: az ukrán kormány visszautasítja azokat a vádakat, hogy bármi köze lenne a luhanszki régióban futó gázvezetéket ért támadáshoz. A cikk idézi a Naftogaz elnökét, Jurij Vitrenkót, aki egy Facebook-posztban azt írta: a vezeték üzemeltetését 2014-ben, a Krím annektálásakor elveszítette az ukrán állami energiavállalat.

A térképen pirossal jelölt, kelet-ukrajnai szakadár területen húzódó gázvezetékek nem kapcsolódnak az Ukrajnán keresztül Romániába, Szlovákiába, illetve Magyarországra futó tranzitvezetékekhez
Forrás: twitter.com/Naftogaz 2014-es éves jelentése.

A gázvezetéket 2014-ben lekapcsolták az ukrán hálózatról, azóta nem használják sem Ukrajna ellátására, sem gáztranzit céljából – közölte Vitrenko, hozzátéve, hogy az Ukrajnán keresztül Európába exportált gáz tranzitja folytonos és zavartalan.

 

Naftogaz orosz gázexport Barátság kőolajvezeték földgázvezeték Gazprom európai gázellátás
Kapcsolódó cikkek