A Vitol Group azt tervezi, hogy az év végéig leállítja az orosz eredetű nyersolaj és olajtermékek kereskedelmét – jelentette a cég képviselőjére hivatkozva a Bloomberg, amit a TASZSZ idézett.

A Vitol Group egy svájci–holland cég, amely kőolaj és kőolajtermékek kereskedelmére szakosodott. Az 1966-ban alakult vállalat központja Genfben található. A Vitol a Trafigura, a Glencore és a Gunvor mellett a világ egyik legnagyobb szénhidrogén-kereskedője.

Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / Bloomberg via Getty Images

A Vitol képviselője azt mondta, hogy a cégnek az orosz olaj kereskedelme jelentősen visszaesik a második negyedévben, mivel a szerződéses kötelezettségek csökkennek, és ha nem következik be fordulat, a társaság várhatóan az év végére beszünteti az orosz eredetű kőolaj és kőolajtermékek kereskedelmét

A Shell március elején jelentette be, hogy az Ukrajna elleni orosz háború miatt leállítja az orosz olaj minden azonnali (spot) vásárlását, fokozatosan megszünteti részvételét az összes orosz szénhidrogénprojektben, beleértve az olajat, az olajtermékeket, a gázt és a cseppfolyósított földgázt (LNG), illetve bezárja oroszországi benzinkútjait, és nem gyárt többé repülőgép-üzemanyagot és kenőanyagokat az országban.