Energia

Amerikai fűtőelemre váltanak az ukrán atomerőművek

Az Energoatom előzőleg visszautasította az orosz fűtőelemek további vásárlását.

Az ukrán Energoatom és az amerikai Westinghouse csütörtöki megállapodása szerint az utóbbi társaság látja el az összes ukrán atomerőművet nukleáris fűtőelemmel – írja az Interfax Ukrajna. Az aláírási ceremóniára a Hmelnickij atomerőmű területén került sor. Erről az ukrán tervről az Energoatom első embere, Petro Kotyin márciusban nyilatkozott a VG-nek.

Fotó: RLuts / WikiPedia

  

Az ukrán társaság közlemény a szerződés amiatt született, mert az Energoatom visszautasította az orosz fűtőelemek további vásárlását. Stratégiai partnere, a Westinghouse tehát növelni fogja ukrajnai szállításait, 

ám nemcsak a már működő létesítményeket látja majd el, hanem azokat is, amelyeknek ukrajnai építésére az Energoatom és a Westinghouse együtt készül. 

A fűtőelemek a Westinghouse svédországi gyáráról, Västeråsból fognak érkezni, de a végső összeszerelésük majd Ukrajnában, az Energoatom speciális egységénél történik majd. Ez az egység épp most szerzi meg a Westinghouse által elvárt gyártási minősítést.

Ellenőrzi az ukrajnai atomerőműveket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Az ukrajnai atomerőművek biztonságáról tárgyalt a Roszatom vezérigazgatója és a NAÜ.

Csütörtökön a két társaság két másik egyezményt is aláírt: egyrészt 5-ről 9-re növelik az amerikai cég AP 1000 technológiájával működő reaktorok számát, valamint a Westinghouse kialakít és műszaki-tudományos központot Ukrajnában.

 

Västerås AP 1000 fűtőelem atomerőmű Westinghouse Energoatom Hmelnickij
Kapcsolódó cikkek