BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romlott a gázpiaci helyzet júniusban

Európán belül a magyar gáztőzsdén volt a legmagasabb az ár júniusban. A földrész gázpiaca tovább szűkült, mindenütt drágulás volt.

Júniusban folytatódott az európai földgázkínálat március óta tartó szűkülése: egyrészt erősen csökkent az orosz forrás, másrészt üzemzavar miatt mérséklődött az Egyesült Államok LNG-exportkapacitása. Emiatt a következő havi európai termékárak csaknem 50 euróval nőttek megawattóránként a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentése szerint.

A napi átlagos árszintek 12-13 euróval emelkedtek, a legmagasabb érték a közép-európai gáztőzsdén (Ceegex) volt, 140,77 euró megawattóránként. A záróárak 138,66–143,17 euró között alakultak.

Az importforrások havi európai volumene a tavaly júniusi értéknél 7 százalékkal alacsonyabb volt. Az orosz források 61 százalékkal csökkentek, ennek hatását az LNG és a norvég források sem tudták ellensúlyozni. A hónap elején megszűnt az orosz szállítás Hollandiába és Dániába. Az Északi Áramlat vezetéken a hónap végére a májusi átlaghoz képest a szállítás 60 százalékkal esett. A Török Áramlaton egyhetes tervezett karbantartás miatt havi alapon 27 százalékkal zsugorodott a volumen.

Workers with valve at gas storage plant (Photo by Monty Rakusen / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP)
Fotó: Monty Rakusen / Cultura Creative via AFP

Befűtötték a szénerőműveket

A piacok beárazták az esetleges további orosz forráscsökkenést. A 2023. évi földgáztermékek árát befolyásoló tényezők közül júniusban a szén euróban mért ára 4,06 százalékkal, a szén-dioxid-kvóta ára 6,95 százalékkal nőtt, ami az európai szénerőművek várható felfutását jelzi.

A magas árkörnyezetben a magyarországi, 3,9 terawattórás felhasználás 11 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az előző havinál 8 százalékkal kevesebb gáz érkezett az országba, de az export is felére csökkent, így a nettó kereskedelmi források volumene 3 százalékkal lett csak alacsonyabb. Az importnál nagyobb mértékben visszaeső fogyasztás lehetővé tette a betárolt mennyiség (6,4 terawattóra) növelését. Júniusban 9 százalékkal több gáz került a tárolókba, mint az előző év azonos hónapjában. A tárolók 27,17 terawattórás készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 40,1 százalékon állt.

Félig tele vannak vagy félig üresek a tárolók?

Azóta azonban a MEKH által minden hónap 15. napján ismertetett és nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint is tovább nőtt a Magyarországon betárolt földgáz mennyisége. Eszerint július 15-én 2,84 milliárd köbméter gáz gyűlt össze a tárolókban. Bár a bespájzolás üteme, vagyis a gázmennyiség növekedése nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a 2,84 milliárd köbméter jóval kevesebb a 2021. július 15-i 4,5 milliárd, és pláne a 2020. július 15-i 5,4 milliárd köbméternél. Ráadásul, bár a teljes, mintegy 6,4 milliárd köbméteres hazai gáztároló-kapacitás bőven elég a magyarországi igények kielégítésére, az előttünk álló télen ebből félmilliárd köbmétert le kell vonni, mivel ezt a szerbiai felhasználók számára tároljuk.

Vasárnapi uniós adatok szerint a magyarországi tárolók töltöttsége 52 százalékos. Az uniós átlag már a 70 százalékot közelíti, de ezek a mennyiségek az érintett országok fogyasztásának csak egy töredékét fedezik, mivel a szükségleteiknél sokkal kisebbek a tárolókapacitásaik.          

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.