A brit kormány hatályon kívül helyezte a palagáz kinyeréséhez szükséges rétegrepesztési eljárás tilalmát, bár egy felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a kapcsolódó földrengésekről szóló előrejelzés „továbbra is tudományos kihívás marad” – írja a Sky News

Fotó: Oli Scarff / AFP-illusztráció

Jacob Rees-Mogg energiaügyi és iparstratégiai miniszter azt mondta, hogy Putyin Ukrajna elleni inváziója és a fegyverként használt energia miatt az ország energiabiztonságának a megerősítése élvez prioritást. Hozzátette, 

ahogy a miniszterelnök is mondta – biztosítani fogjuk, hogy az Egyesült Királyság 2040-re nettó energiaexportőr legyen.

„Ahhoz, hogy ezt elérjük, minden rendelkezésünkre álló erőforrást fel kell kutatnunk a nap-, szél-, olaj- és gáztermelésen keresztül – így helyes, hogy feloldottuk a tilalmat ahhoz, hogy kitermelhessük a hazai gázt” – tette hozzá a miniszter.

Ed Miliband munkáspárti parlamenti képviselő „veszélyes fantáziának” nevezte a tervezetet, amely szerinte „semmivel sem csökkentené az energiaszámlákat, sokkal többe is kerül, mint a megújulók, illetve nem biztonságos és nagyon népszerűtlen a lakosság körében”.

Áprilisban a kormány megbízta a British Geological Survey-t (BGS), hogy mérje fel, történt-e előrelépés annak érdekében, hogy csökkentsék a palagáz-kitermelésből eredő szeizmikus események kockázatát, az intézet pedig megállapította, hogy ez még „szintén kihívás marad”.

Becslések szerint Európa alatt több palagáz található, mint Amerikában, mégis importra szorul a kontinens. A fő probléma a magas népsűrűség, amely miatt a biztonságos gázkitermelés nem lehetséges a teljes kontinensen, ezért az európai közvélemény kételkedik is a technológiában.

Az amerikai kitermelők szerint a palaolaj aligha menti meg Európát az energiaválságtól

Könnyen lehet, hogy az amerikai palaolajszektorban rejlő lehetőséget a politikusok túlbecsülték, különösen, mivel a befektetők nem szorgalmazzák a termelés felpörgetését.