Energia

Nincs jel az ukrán piszkos bombára, ki kell vonulniuk az oroszoknak az atomerőművekből

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ismét felszólította Moszkvát, hogy hagyja el az ukrán atomerőműveket.

Új határozatot fogadott el csütörtöki zárt ülésén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatótanácsa, amelyben felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel tevékenységeivel az ukrajnai atomerőművekben. Ez idén már a harmadik ilyen jellegű határozat. A Kanada és Finnország által javasolt határozatot a 35 tagú igazgatótanács 24 tagja támogatta, heten tartózkodtak, két ország nem volt jelen. Ellene csak Oroszország és Kína szavazott – közölték a jelen lévő diplomaták.

Operations at Zaporizhzhia nuclear plant completely halted: Ukraine
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A NAÜ felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul vonuljon ki az ellenőrzése alá került zaporizzsjai létesítményből.

 „A testület mély aggodalmát fejezi ki, hogy az Oroszországi Föderáció nem követte az igazgatótanács felhívását, hogy azonnal hagyjon fel mindenféle művelettel az ukrajnai atomlétesítmények ellen, illetve azok területén, és felkéri az Oroszországi Föderációt, hogy haladéktalanul cselekedjen ennek megfelelően” – tette hozzá. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolja a nukleáris létesítmény és az annak helyet Enerhodar város lövetésével.

Közben a TASZSZ orosz hírügynökség arról ír, hogy a NAÜ semmilyen jelét nem találta annak a feltételezésnek, amely arra utalt volna, hogy Ukrajna piszkos bombát akar építeni. A használt nukleáris anyagokból készített robbanószerkezet létrehozásával az oroszok vádaskodtak. 

 

Zaporizzsja atomerőmű piszkos bomba orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek