Energia

A fűtési szezon végéig biztosan maradnak az alacsony energiaárak

A lakossági felhasználók januártól a kormány által meghatározott átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz.

Az energiahordozók szankciós felára példátlan többletterheket okozott, jócskán megnövelve az ellátási zavarok kockázatát. A súlyos kihívások indokolták az önálló Energiaügyi Minisztérium létrehozását – fogalmazott a minisztérium közleménye. 

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet
Önálló energiaügyi minisztériumot állított fel a kormány december elsejével, amelynek az élére Lantos Csaba kerül. A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnésével a feladatait részben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Építési és Beruházási Minisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium vette át. Palkovics László technológiai és ipari miniszter novemberben mondott le, mert Orbán Viktor miniszterelnök meg akarta változtatni a minisztériumi struktúrát.

Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. 

A jövő évre elsőként megállapított tarifák április végéig maradnak érvényben. A családok így a teljes fűtési szezonban azonos díjakat fizetnek a legfontosabb energiahordozókért. A rezsicsökkentett árak mások mellett a társasházakban vagy a többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élők pénztárcáját is megkímélik. 

Nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt, mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

A lakossági fogyasztók számára  a távhő esetében továbbra is megmarad a rezsicsökkentett ár, emellett jövő őszig a nem lakossági fogyasztók is jóval olcsóbban vehetik majd igénybe a távhőszolgáltatást. Az új tarifákat január elsejétől három negyedéven át kell alkalmazni, és szeptember végéig nem változnak. A földgázalapú távhőszolgáltatóknál az ún. külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen csaknem megfeleződhetnek.

A kormány a munkahelyek védelme és a közszolgáltatások fenntartása érdekében januártól veszélyhelyzeti átmeneti ellátás keretében biztosítja számukra a folyamatos áramszolgáltatást. A konstrukciónak köszönhetően mintegy 1700 fogyasztó őrizheti meg működőképességét. Közülük több mint kétszáz igénylő önkormányzat vagy önkormányzati intézmény, az érintett településeken összesen közel 400 ezren élnek. 

A minisztérium közlése szerint a fűtési szezon félidejéhez közeledve az elérhető készlet még mindig mintegy 90 téli napra lenne elegendő. Az új esztendő újabb kihívások elé állítja az európai gazdaságokat, fogyasztókat. Februárban élesedik az uniós gázárplafon és az oroszországi eredetű olajtermékek importtilalma, ezek is nagyban befolyásolhatják az ellátási helyzetet. A kormány feltett szándéka, hogy a hazai felhasználók ne szenvedjenek hiányt energiahordozókban. 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek