Energia

Pánik és megnyugvás: megy az adok-kapok a neten az üzemanyagárstop megszüntetéséről – képgaléria a benzinkutakról

Az árstop kedd esti megszüntetésével elcsendesedtek a közösségi médiában a csoportok, amelyekben praktikus benzinkút-információkkal látták el egymást az üzemanyagot kereső autósok.

Gombamód szaporodtak el a közösségi médiában az elmúlt hetekben az önsegítő csoportok, amelyekben egy-egy térségben egymást látták el praktikus benzinkút-információkkal az üzemanyaghiány közepette a hozzászólók. Az árstop kedd esti eltörlése után teljesen átalakult a kommentek tartalma, miután lassan megszűntek a sorállások, kevesebben mentek tankolni, és több helyen számoltak be arról, hogy könnyen találtak benzint. A délelőtti órákban azonban volt még bőven olyan fővárosi benzinkút, ahol nem lehetett üzemanyagot kapni. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A csoportok lecsendesedtek abból a szempontból, hogy sokkal kevesebb információ áramlik arról, hol milyen üzemanyagot lehet találni. Ugyanakkor több az indulat, többen jelennek meg, akik felelősöket keresnek a hirtelen drágulásért – és az olajvállalatokban meg a politikusokban találják meg őket –, mások azzal nyutatnak, hogy hiszen ezt akartuk, az ellátásbiztonság javulását. „Mint mondtam az orszag 2/3 ezt akarta, akkor mindenki mosolyogjon! tessek megenni amit fozott az orszag” – írja egy hozzászóló az egyik csoportban.

Korábban ezekben az önsegítő körökben szinte kizárólag praktikus információk forogtak, az adminisztrátorok sikerrel szűrték ki az indulatokat és a politikai felhangokat, hiszen az odalátogatóknak nem erre volt szükségük, hanem arra az információra, hogy abban a pillanatban hol juthatnak jó eséllyel üzemanyaghoz.

A jellemző kommentárokból szemezgettünk a Facebook több önsegítő csoportjából, 

neveket adatvédelmi okokból nem szerepeltetve, hiszen nem is ez a lényeg.

„Érdekes, hirtelen lett benzin” – jegyzi meg az egyik főváros környéki csoport egy tagja szerdán, miután kedden este 23 órakor megszűnt a lakossági tankolókat a drágulástól több mint egy évig megvédő árstop, amely – mint a változást bejelentő sajtótájékoztatón elhangzott – az utóbbi hetekre ellátási problémákba futott, mert lefékezte a drágább külföldi üzemanyag importját.

„Köszönjük a SHELL-nek, MOL-nak, hogy egy éjszaka alatt sikerült megoldaniuk a hiányt és pótolni a kutakra az eddig hiánycikknek számító üzemanyagokat. hirtelen minden kúton van üzemanyag” – jegyzi meg másvalaki ugyanott.

 

Egy tegnap esti, kapható benzinről érdeklődő bejegyzésre ez a válasz érkezett:
„Nem kell sietni, vége a hatósági árnak!!!”
Valaki hozzátette: „Pest felőli oldalon is van, most jöttem, senki nem volt előttem.”

 

Sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy magától a bejelentéstől már javult az ellátási helyzet, hiszen az elmúlt napokban nőtt az ijedelem, hogy most kell tankolni, mert el fog fogyni az üzemanyag.

 

Van önostorozás is:

 

Ugyanakkor sokan megjegyzik, hogy valódi volt a hiány, és a bejelentéstől sem szűnt meg:

Készlethiány a benzinkúton
Fotó:  Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

„Igen, teli áras lett. Az ellátási gondok még nem szűntek meg, mert se a 0-son se Gyömrőn nincs semmilyen üzemanyag!!” – írták Budapest környékén. 

Vidéki fórumok beszélgetéseiből kiderül, hogy továbbra is sok a benzinkút, ahol nem találnak üzemanyagot.

Élesek a kontrasztok, hiszen másutt nem tapasztalnak problémát. „Tök üres, most töltötték, egy autó sincs még” – írják egy budapesti kútról. A fórumokban azonban megfigyelhető, hogy megfogyakoztak a konkrét információk, és most inkább a helyzetet értékelik a hozzászólók.

„Most mindenki először elhasználja az olcsón tankolt üzemanyagot” – írta szkeptikusan valaki egy déli országrész fórumában, arra reagálva, hogy megszűnt a kutakon a tülekedés.

Mások elgondolkodnak az autózási és benzinfogyasztási szokásokon.

 

 

 

 

üzemanyagárstop közösségi média benzinkutak
Kapcsolódó cikkek