BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Pánik és megnyugvás: megy az adok-kapok a neten az üzemanyagárstop megszüntetéséről – képgaléria a benzinkutakról

Az árstop kedd esti megszüntetésével elcsendesedtek a közösségi médiában a csoportok, amelyekben praktikus benzinkút-információkkal látták el egymást az üzemanyagot kereső autósok.

Gombamód szaporodtak el a közösségi médiában az elmúlt hetekben az önsegítő csoportok, amelyekben egy-egy térségben egymást látták el praktikus benzinkút-információkkal az üzemanyaghiány közepette a hozzászólók. Az árstop kedd esti eltörlése után teljesen átalakult a kommentek tartalma, miután lassan megszűntek a sorállások, kevesebben mentek tankolni, és több helyen számoltak be arról, hogy könnyen találtak benzint. A délelőtti órákban azonban volt még bőven olyan fővárosi benzinkút, ahol nem lehetett üzemanyagot kapni. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A csoportok lecsendesedtek abból a szempontból, hogy sokkal kevesebb információ áramlik arról, hol milyen üzemanyagot lehet találni. Ugyanakkor több az indulat, többen jelennek meg, akik felelősöket keresnek a hirtelen drágulásért – és az olajvállalatokban meg a politikusokban találják meg őket –, mások azzal nyutatnak, hogy hiszen ezt akartuk, az ellátásbiztonság javulását. „Mint mondtam az orszag 2/3 ezt akarta, akkor mindenki mosolyogjon! tessek megenni amit fozott az orszag” – írja egy hozzászóló az egyik csoportban.

Korábban ezekben az önsegítő körökben szinte kizárólag praktikus információk forogtak, az adminisztrátorok sikerrel szűrték ki az indulatokat és a politikai felhangokat, hiszen az odalátogatóknak nem erre volt szükségük, hanem arra az információra, hogy abban a pillanatban hol juthatnak jó eséllyel üzemanyaghoz.

A jellemző kommentárokból szemezgettünk a Facebook több önsegítő csoportjából, 

neveket adatvédelmi okokból nem szerepeltetve, hiszen nem is ez a lényeg.

„Érdekes, hirtelen lett benzin” – jegyzi meg az egyik főváros környéki csoport egy tagja szerdán, miután kedden este 23 órakor megszűnt a lakossági tankolókat a drágulástól több mint egy évig megvédő árstop, amely – mint a változást bejelentő sajtótájékoztatón elhangzott – az utóbbi hetekre ellátási problémákba futott, mert lefékezte a drágább külföldi üzemanyag importját.

„Köszönjük a SHELL-nek, MOL-nak, hogy egy éjszaka alatt sikerült megoldaniuk a hiányt és pótolni a kutakra az eddig hiánycikknek számító üzemanyagokat. hirtelen minden kúton van üzemanyag” – jegyzi meg másvalaki ugyanott.

 

Egy tegnap esti, kapható benzinről érdeklődő bejegyzésre ez a válasz érkezett:
„Nem kell sietni, vége a hatósági árnak!!!”
Valaki hozzátette: „Pest felőli oldalon is van, most jöttem, senki nem volt előttem.”

 

Sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy magától a bejelentéstől már javult az ellátási helyzet, hiszen az elmúlt napokban nőtt az ijedelem, hogy most kell tankolni, mert el fog fogyni az üzemanyag.

 

Van önostorozás is:

 

Ugyanakkor sokan megjegyzik, hogy valódi volt a hiány, és a bejelentéstől sem szűnt meg:

Készlethiány a benzinkúton
Fotó:  Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

„Igen, teli áras lett. Az ellátási gondok még nem szűntek meg, mert se a 0-son se Gyömrőn nincs semmilyen üzemanyag!!” – írták Budapest környékén. 

Vidéki fórumok beszélgetéseiből kiderül, hogy továbbra is sok a benzinkút, ahol nem találnak üzemanyagot.

Élesek a kontrasztok, hiszen másutt nem tapasztalnak problémát. „Tök üres, most töltötték, egy autó sincs még” – írják egy budapesti kútról. A fórumokban azonban megfigyelhető, hogy megfogyakoztak a konkrét információk, és most inkább a helyzetet értékelik a hozzászólók.

„Most mindenki először elhasználja az olcsón tankolt üzemanyagot” – írta szkeptikusan valaki egy déli országrész fórumában, arra reagálva, hogy megszűnt a kutakon a tülekedés.

Mások elgondolkodnak az autózási és benzinfogyasztási szokásokon.

 

 

Mol benzinkút
Mol benzinkút
Mol benzinkút
Mol benzinkút
Mol benzinkút
OMV benzinkút
OMV benzinkút
OMV benzinkút
OMV benzinkút
OMV benzinkút
OMV benzinkút
OMV benzinkút
OMV benzinkút
Shell benzinkút
Shell benzinkút
OMV benzinkút
OMV benzinkút
Készlethiány a benzinkúton
Sorban állnak a benzinkútnál
2022.12.07.

Tankolás illusztráció

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
benzinár
benzin
2022.12.07.

Tankolás illusztráció

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.