Energia

Háromszorosára nőtt a legtöbb hazai cég energiaköltsége

A vállalatok mindennapi működését leginkább a költségnövekedés, a csökkenő kereslet, a likviditási és finanszírozási nehézségek, valamint az alapanyaghiány fenyegeti.

Legalább háromszorosára nőtt a legtöbb magyar cég energiaköltsége tavaly – olvasható az EY 70 magyarországi közép- és nagyvállalat megkérdezésével készült felmérésében. A megemelkedett díjak arra késztették a társaságokat, hogy áthárítsák a költségeket a vevőkre, illetve energiahatékonysági beruházásokba kezdjenek. A fejlesztések legnagyobb akadálya a szabályozási bizonytalanság, valamint a vezetőség erőforráshiánya, ami új megközelítéseket igényel a döntéshozóktól. 

The price of electricity, the bill 2
energiaárak, számla, energia, elektromos áram, áram, lámpakörte,
Fotó: Oscar Martín

Tízből nyolc cég energiaköltsége legalább megtriplázódott 2022-ben, míg a megkérdezettek közel fele (46 százalék) minimum ötszörös emelkedést tapasztalt. 

Válaszlépésként a vállalatok döntő többsége (79 százalék) arra kényszerült, hogy legalább részben áthárítsa a költségeket a fogyasztókra, valamint új stratégiát alakítson ki a termékek árazására és beszerzésére. A kutatás eredménye alapján az ipari szektorban tudták a leghatékonyabban kompenzálni áremeléssel az eddigi költségnövekedést.

Az energiaköltségek növekedése egy olyan válság kiindulópontja volt, amelynek kezeléséhez csak részben állnak rendelkezésre eszközök a cégvezetők kezében

 – mondta Kovács Levente, az EY-Parthenon igazgatója, energiapiaci szakértője.

A vállalatok több mint 80 százaléka szerint energiahatékonyságot növelő beruházásokra is szükség van a versenyképesség fenntartásához. 

Eddig a válaszadók negyede döntött úgy, hogy a jelenlegi fogyasztását kiváltja valamilyen alternatív energiaforrással, ezek közül a leggyakoribb műszaki megoldás a napelem és a hőszivattyú. A felmérésből kitűnik, hogy a szolgáltató cégek, amelyek költségszerkezetében kisebb az energia aránya, jelentősen le is vannak maradva az ipari és technológiai szektor szereplőitől abban, hogy konkrét lépéseket tegyenek. A cégek közel kétharmada (60 százalék) véli úgy, hogy a szabályozási bizonytalanságok és a menedzsment erőforráshiánya akadályozza leginkább a tervezett beruházások megvalósítását.

Az EY közlése szerint a vállalatok mindennapi működését leginkább a költségnövekedés, a csökkenő kereslet, a likviditási és finanszírozási nehézségek, valamint az alapanyaghiány fenyegeti. A folyamatos energiaellátás megszakadásától való félelem messze elmarad ezektől. 

 

EY energiaköltség
Kapcsolódó cikkek