Energia

Hiány után bőség a gázpiacon

Az árupiacon a hiányokat általában túlkínálat követi, ez a földgáz esetében is így történt.

Miután a tavalyi évet a földgáz hiányáról szóló hírek uralták, idén mintha a világ a túlságosan sok földgázzal nem tudna mit kezdeni. Mindez a nyersanyag és cseppfolyósított változata, az LNG árának összeomlását eredményezte, Európában éppúgy, mint Ázsiában.

Gas supply from Turkiye to Bulgaria started
TEKIRDAG, TURKIYE - APRIL 12: An aerial view of LNG vessel as the first gas shipment to Bulgaria is made from Marmara Ereglisi LNG Storage Facility within the 13-year agreement signed between Turkiye and Bulgaria in Tekirdag, Turkiye on April 12, 2023. Lokman Akkaya / Anadolu Agency (Photo by Lokman Akkaya / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Lokman Akkaya / AFP

A fogyasztás korlátozása és a szokásosnál enyhébb tél eredményeként a tárolók kezdenek megtelni Spanyolországtól Dél-Koreáig, így az LNG-tankerek gyakran hetekig várnak arra, hogy célpontot találjanak. A fűtési szezont követően Európában a készletek olyan magas szinten maradtak, hogy a Morgan Stanley elképzelhetőnek tartja akár azt is, hogy már augusztus végéig sikerül feltölteni a tárolókat.

Talon Custer, a Bloomberg Intelligence energiapiaci elemzője szerint a túlzott bőség továbbra is nyomás alatt tarthatja a globális LNG-árakat, ám még mindig magasabbak az elmúlt tíz év átlagánál. Ráadásul 

az árak esése könnyen a kereslet felpattanásához vezethet, ezért valószínű, hogy ennél már nem nagyon lesz olcsóbb a földgáz a közeljövőben.

A termelők most a nyári időjárásról szóló előrejelzésekre figyelnek, hiszen a hőhullámok és az aszály növelhetik a keresletet, míg a harmadik negyedévtől indulhat meg igazán a felkészülés a következő télre, ekkor az LNG-szállítmányok ára is emelkedhet. Azonban egyelőre a túlkínálat a leginkább meghatározó trend, a legtöbb európai importterminálnak helyet Spanyolországban például 85 százalékig tele vannak a tárolók, ami lefelé hajthatja az azonnali árakat.

Finnországban is csökken a várható LNG-import a vélhetően apadó kereslet miatt, igaz, szerte a kontinensen gombamód szaporodtak az LNG behozatalára alkalmas terminálok, amelyekből idén és jövőre is több újat állítanak szolgálatba.

Mindeközben a kínálat márciusban sosem látott csúcsot ért el, részben az amerikai felépülése miatt, miután a Freeport terminál ismét teljes gőzzel üzemel. A brit export Európa felé szintén szárnyal, hiszen az ország nem rendelkezik jelentős tárolókapacitással, miközben továbbra is rekordszintű LNG érkezik a brit kikötőkbe. A koronavírus-járvány elleni intézkedések feloldása után 

a vártnál lassabban újrainduló Kína továbbra is tetemes mennyiségű földgázt reexportál, de Dél-Korea is egyre több szállítmányt irányít át más országok felé, akárcsak Japán.

Dél-Amerikában gyenge maradhat a kereslet, amíg Argentína üzembe nem helyezi második úszó terminálját (FSRU) májusban, időben a déli féltekén beköszöntő tél kezdetéhez.

Azonban a túlkínálatot némiképp szűkítheti, hogy áprilistól több létesítményben is karbantartást végeznek, míg a veszélyek között szerepelnek az orosz szállítások további csökkenése vagy a váratlan leállások is. A globális kínálat pedig korlátozott maradhat 2025-ig. A határidős árak is a pesszimistákat igazolják inkább, ugyanis – különösen a téli hónapokra – emelkedettek maradtak 2025 elejéig.

Azért a víz az úr – A folyók alacsony vízszintje veszélyezteti legjobban az energiaellátást

Nagy gondok jönnek, ha megismétlődik a tavalyi aszály – hangsúlyozta a VG podcastnak az Erste olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás szerint a téli időszakban az átlagnál jóval kevesebb csapadék hullott az európai hegységekben, így a folyók vízhozamával könnyen lehet gond – ami az energiaellátást is veszélyezteti. Ugyanis megfelelő hűtés híján az atomerőművek termelését is korlátozni kell, illetve a nélkülözhetetlen szén szállítását is meghiúsítja a Rajnán, Európa gyakorlatilag legfontosabb vízi útvonalán.

 

 

földgáz LNG
Kapcsolódó cikkek