Május elején fejeződhet be a kiskunhalasi napelemparkhoz kapcsolódó 132/22 kilovoltos villamos alállomás létesítése, ezután már a város határában épülő 48 megawatt névleges teljesítményű naperőműpark már rácsatlakoztatható az országos villamosenergia-hálózatra. Az alállomás építését 2022 májusban kezdte el a közleményt kiadó Forest-Vill Kft. a Phlegon Kft.-vel. A nyártól Magyarország egyik legnagyobb naperőműve kezdheti meg termelést az ország legnaposabb tájegységén.

Two Asian male engineering teams are about to install solar panels. At the solar power generating station Asian engineering team ordered and installed solar cells
A naperőmű 48 megawattos lesz.
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A beruházó a Naboo Solarpark Kft., a projekt fővállalkozója és fejlesztője pedig a Phlegon Kft., az utóbbi 130 ezer napelemből állítja össze a napelemparkot mintegy 100 hektáron. A Naboo Solarpark Kft. a nyilvános adatok szerint közvetve a Kafijat Befektetési Zrt. és az MGTR Zrt. tulajdona. A Kafijat Zrt. a 366,4 milliárd forintos becsült vagyonával felkerült a Forbes 100 leggazdagabb magyar ismertető, 2021-es listájára. Akkori állapot szerint a zrt. értékét szinte kizárólag Mol- és OTP-részvények adták, amelyek a Gazprom valamikori magyarországi képviselőjének két fia, Timur és Ruszlán Rahimkulov kezében voltak. A testvérek – akik egyes lapértesülések szerint magyar, mások szerint magyar és orosz állampolgárok – egyebek között megvásárolták a Naboo közvetlen tulajdonosát, a Pandora Solarpark Kft.-t is. A kiskunhalasi projekt másik közvetett tulajdonosa, az MGTR Investments Zrt., ez közvetlenül Timur Rahimkulové. 

Ganz transzformátort is bevetnek

A közlemény szerint a budaörsi székhelyű energetikai kivitelező Forest-Vill mintegy kétmilliárd forintos megbízást kapott a naperőműhöz szükséges villamosipari és más munkák elvégzésére. Kialakítja például az épületek fogyasztásmérő és távközlési rendszerét, a térvilágítást, a tűzjelzést és a vagyonvédelmi rendszert, s mindezt üzembe is helyezi. Telepít továbbá egy 63 megavoltamper teljesítményű, Ganz gyártmányú transzformátort a területen.

A 48 megawattos névleges teljesítményű napelempark az előzetes számítások szerint annyi áramot termel majd, amennyi fedezi 30 ezer háztartás teljes villamosenergia-szükségletét. 

Az erőmű kihasználtságát segíti, hogy a Kiskunság déli részén a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2200-at, ez 10 százalékkal magasabb az északi és nyugati tájainkon mért átlagnál.

„A kiskunhalasihoz hasonló projektek érdemben hozzájárulnak a fosszilis import-energiahordozók kiváltásához. Eközben fontos fejlődési lehetőséget kínálnak vállalatunk számára, hiszen hosszú távú céljaink közé tartozik portfóliónk bővítése napelemparkok projektvezetésével, kivitelezésével” – idézi a közlemény Németh Csabát, a Forest-Vill ügyvezetőjét.

A 2015-ben alapított, budaörsi székhelyű Forest-Vill fő profiljába az ipari energiaelosztás, nagy- és középfeszültségű transzformátorállomások, nagyfeszültségű hálózatok rekonstrukciója, létesítése, valamint a kis- és középfeszültségű hálózatok létesítése, átépítése tartozik. A Forest-Vill Kft. továbbá napelemes parkok projektvezetésével, kivitelezésével is foglalkozik. A vállalat szakemberei több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek a kivitelezés, a mérnöki szolgáltatások, valamint a projektvezetés terén is. Jelenleg közel 200 munkavállalót foglalkoztat.