Hihetetlen összeggel, a magyar éves össztermék sokszorosával támogatja az amerikai szövetségi kormány a megújulóenergia-beruházásokat, de már most látszik, hogy a szélfarmok és naperőművek létrehozására szánt pénzt a helyi közösségek ellenállása miatt nem lesz könnyű elkölteni. A futószalagon felmerülő problémák ízelítőt nyújthatnak, mivel kellhet szembenézni majdan a háromszor sűrűbben lakott Európai Unióban.

Twin Falls, Idaho Residents Protest Against Proposed Wind Farm
Fotó: Natalie Behring / Getty Images

A Goldman Sachs becslései szerint a tavaly meghozott inflációcsökkentési törvény háromezer milliárd dolláros keretéből 900 milliárd dollár (300 ezer milliárd forint) értékű privát megújulóenergia-projektet támogathatnak adókedvezmények és hitelek formájában, és még 100 milliárd értékben a tárolókapacitások kiépítését – írta a Wall Street Journal.

Egészen addig ez tökéletes a magánvállalkozások számára – amelyek közül sokan már akkor készültek ilyen beruházásokra, mikor még híre-hamva se volt a törvénynek –, ameddig erre ritkán lakott, de nagykapacitású vezetékekkel ellátott területek állnak rendelkezésre.

Például Kansasban a szélfarmberuházók már évekkel ezelőtt nagy területeket szereztek meg az állam kevésbé népes nyugati részében. Amikor azonban kifogytak a nagytávú vezetékekből, az új projekteket már a népesebb vidékeken kezdték el tervezni, ahol a nagy farmok kisebb birtokokkal váltakoznak, és tárgyalni kell az ott élőkkel. 

Egy-egy mai megújulóenergia-farm területe akár négyzetkilométerekre rúg, és nagyon gyakran nem is egy helyre koncentrálódnak az egységei, hanem sok birtokkal szomszédos, és az ott termelt áramot vezetékekkel kell elvezetni. Sok emberrel kell tehát tárgyalni adott esetben, ráadásul helyi szabályok is vannak, amelyek nem feltétlenül a beruházók érdekeit veszik figyelembe. Elméletben nincs ellenkezés a megújuló energiával szemben, mikor azonban valakinek a szomszédjába akarnak szélkerekeket telepíteni, vezetékeket húzni, már másképp állhat hozzá a kérdéshez.

A WSJ több konkrét példát is hoz erre. Kansasi Douglas megyében a családja által 1866 óta birtokolt farmon élő Gerry Coffman például visszautasította, amikor 10 ezer dollárt (3,4 millió forintot) ajánlottak neki, hogy keresztülengedjen a birtokán egy szélfarmvezetéket.

A közelben élő Michael Forth, aki hét éve költözött vissza a farmra Coloradoból, amit a családja 1904-ben szerzett meg, 1200 aláírást gyűjtött össze helyiektől a tervezett beruházások ellenében. A vidékre költözéséről most már ezt mondta WSJ-nek: „Kíváncsi vagyok, nem az életem legnagyobb hibáját követtem-e el.”  

A testvére, Laurie Shuck „nem átjáró” táblával igyekszik kívül tartani a szélfarm vállalat munkatársait, és azokról a pillanatokról beszélt a lapnak, amikor egy késő délután lemenőben volt a nap, keleten felkelőben a hold, és a feje felett repülő vadlibákat hallotta. 

„A holttestünkön keresztül”

 kap itt földet a szélkeréképítő – folytatta. 

Én voltam itt előbb

– fejezte be, azzal elment megetetni a lovakat. 

A probléma egyáltalán nem elszigetelt. Michiganben például valamikor egy tipikus naperőmű projekt területe 60 acre volt (egynegyed négyzetkilométer), ma ennek a hússzorosa, és ha a beruházók megpróbálnának az apró projektek mellett maradni, az nagyon megdrágítaná a beruházásokat. 

Az ország nagy, de a rendelkezésre álló terület nem korlátlan, a beruházásokat olyan helyeken hajtják végre, ahol elegendő a napfény, illetve a szél, illetve ahol a helyi, állami szabályozás megköveteli a megújuló energiafajták arányának növelését. A szélfarmok Amerikában tipikusan a Nagy-Alföldön, a Középnyugaton és Texasban koncentrálódnak, a naperőművek nyugaton, délkeleten és északkeleten.

A helyi szabályozásban abszolút nincsen egység, és ez nehezíti a beruházók helyzetét. A National Renewable Energy Lab kutatása – írja a WSJ – a szélfarmokat illetően több mint kétezer helyi rendeletet talált, a naperőművekre pedig ezret. Külön-külön kell mindig megnézni, a helyi szabályok megengedik, vagy megakadályozzák a beruházásokat, és ez trükkös feladat, mert gyakran nem deklarálják a tiltást, hanem egyszerűen csak ki nem mondva is „megoldják”. 

Ha pedig átlépnék a megyehatárt, akár teljesen más szabályokkal illetve más beállítottságú helyiekkel találhatják szembe magukat. Ami az egyik megyében simán megoldható, az a szomszédban sokéves jogi huzavonát jelenthet, sok-sok feszültséggel. Az ellenzők ezerféle érvvel jönnek elő: zavarja őket a szélkerekek pislogó piros fénye, netán a zaja, aggasztja, hogy mezőgazdasági terület kerül ki a művelésből, vagy hogy élőhelyek vesznek el, és hosszan lehetne folytatni. 

Bár a kereslet a megújuló energiára és az elérhető tőke mennyisége már az inflációcsökkentési törvény meghozása előtt felszökött, tavaly 16 százalékkal estek vissza az ilyen beruházások Amerikában, 2020-hoz képest pedig 12 százalékkal. A szárazföldi szélfarm-üzembehelyezések tekintetében a legrosszabb év volt 2018 óta.

A megújuló energia használatának alakulása és az új uniós célok

Az Eurostat 2023. január 27-én jelentetett meg több energiahasználattal kapcsolatos adatot. A 2021. évi villamosenergia-termeléssel és -használattal kapcsolatban az a jó hír, hogy a megújuló forrásokból történő áramtermelés csaknem öt százalékkal nőtt.