A létfontosságú üzemanyag tárolása egy olyan országban, amelynek a kritikus infrastruktúráját folyamatosan rakétatámadások érik, őrült ötletnek tűnhet. Az európai tisztviselők azonban támogatják az elképzelést, mivel szerintük a létesítmények elég messze vannak a frontvonaltól ahhoz, hogy garantálni tudják a blokk energiabiztonságát – írta a Bloomberg.

A view of pipelines at the Bilche-Volytsko-Uherske underground gas storage facility, the largest in Europe, not far from the village of Bilche village, in the Lviv region of western Ukraine, on May 21, 2014. The European Union called today on Russia to live up to its commitment to ensure continued gas supplies to Europe via Ukraine as long as talks on their future continued. With Russian gas giant Gazprom warning it may halt shipments to Ukraine on June 3 unless its bills are paid, European Commission head Jose Manuel Barroso told Russian President Vladimir Putin it was "imperative" that negotiations continued. AFP PHOTO / ALEXANDER ZOBIN (Photo by ALEXANDER ZOBIN / AFP)
Fotó: Alexander Zobin / AFP

Ukrajnában, az határától nagyjából 100 kilométerre bújhat meg a blokk téli energiaellátásának a kulcsa, a Bilche-Volytsko-Uherske létesítmény (BVU), amely négyszer akkora kapacitású, mint a legnagyobb gáztárolók Németországban, amelyet könnyen a kontinens hálózatához lehetne kapcsolni, köszönhetően annak, hogy évtizedek óta az orosz energia tranzitútvonalaként működik.

Bár az Ukrajna területén folyó háború az, amely a régióban energiaválságot robbantott ki, az európai tisztviselők most azt mérlegelik, hogy támogassák-e a BVU és más, az országban megtalálható létesítménnyel való összeköttetést, hogy azok adjanak otthont az EU gáztartalékainak.

Az ukrán gáztárolók enyhíthetnék a nyomást az európai hálózaton, amely tavaly télen a kereslet megemelkedése és a nemzetközi energiapiac bizonytalansága miatt hatalmas nyomás alá került, és ez az árak megugrásához vezetett. Az uniós telephelyek már most is a kapacitásuk határához közelednek – jelenleg több mint 70 százalékig fel vannak töltve –, az üzemanyag ukrajnai tárolása pedig megakadályozná, hogy a piacon hiány alakuljon ki.

Ez a stratégia azonban nem lenne olcsó. Ahhoz, hogy a gáztárolás Ukrajnában életképes legyen, az áraknak elég alacsonyra kell esniük ahhoz, hogy a költségek megtérüljenek. Emellett az EU-nak is közbe kell lépnie, hogy fedezetet nyújtson a konfliktussal kapcsolatos esetleges veszteségek fedezésére. Az alternatíva azonban ugyanúgy drága lenne, és a tisztviselők célja, hogy elkerüljék a pánikot, amely tavaly rekordárakhoz és állami beavatkozáshoz vezetett.

A Bruegel agytröszt szerint a vállalatok és a fogyasztók védelmére az uniós kormányok 646 milliárd euró támogatást nyújtottak, és nem engedhetik meg maguknak, hogy ez megismétlődjön.

Bár az európai energiavállalatok az orosz invázió előtt, 2022 februárjában még tároltak gázt Ukrajnában, egy háborúban lévő országba szállítani normális esetben hallatlan dolog lenne – ez viszont rávilágít arra, hogy Európának mennyire szűkösek a lehetőségei.

Az egyik legnagyobb probléma, amelyre az unió és Ukrajna sem tud egyenesen megoldást nyújtani, hogy a biztosítók minél távolabb akarnak maradni a háborútól, és az is kérdéses, hogy a kereskedők mennyire hajlandók Ukrajnában gázt tárolni. Ez elsősorban az árképzéstől és attól függ, hogy az EU hajlandó-e fedezetet biztosítani.

Az energia a kezdetektől fogva fegyver a konfliktusban. Tavaly a Kreml fokozatosan megszorította a gázszállítmányokat, ami pusztítást okozott az európai energiapiacokon, és kétségtelen, hogy az ukrajnai telephelyek, valamint a gázvezetékek kiváló célpontot jelentenének az orosz haderőknek.

Az európai gáz tárolásával az ország jelentős bevételekhez jutna, szorosabbra fűzné a kapcsolatát a blokkal és újabb csapást mérne Moszkvára. Mindent megteszünk azért, hogy garantáljuk a gázellátás biztonságát és készek vagyunk arra, hogy Európa energiabankja legyünk

– közölte az Ukrtransgaz, az ország vezető energiaipari vállalata.

A rendszer kiépítésére szorít az idő. Az európai tárolóhelyek várhatóan szeptember elején elérik a kapacitáshatárokat. A fűtési kereslet jellemzően csak az ősz későbbi szakaszában jelentkezik, ami a túlkínálat kockázatát hordozza magában, amely egy hideghullám esetén meg is ugorhat.