Élénk érdeklődés kísérte az MVM csoport által márciusban indított nyílt, feltételes közbeszerzési eljárást kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok építésére. A Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyein összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet. Végül hat-hat pályázó részvételi dokumentációját fogadták el, velük kezdődik meg az ajánlati szakasz az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint.

A Tisza II. Erőmű telephelye az egyik blokk helyszíne.
Forrás: MVM

 

Sok mindent tudnak majd az új blokkok

A kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművek viszonylag gyorsan megépíthetők, a hatásfokuk kiemelkedően magas, a fajlagos szén-dioxid-kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható – sorolja az előnyöket a közlemény. Az időjárásfüggő megújulók széles körű hasznosításához megfelelő mennyiségű kiegyenlítő kapacitás is szükséges. A tervezett blokkok több ezer megawatt napelemes termelés rendszerbe kapcsolását alapozzák meg. 

Bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is.

A tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 megawatt teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 megawatt teljesítményű blokk létesül. A fejlesztésekben a környezetvédelmi előírásoknak teljeskörűen eleget téve, észszerűen hasznosulnak a már meglévő infrastruktúrák. Így például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg. A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év.

Árlehajtó hatást remél az energiatárca 

A körbeszerzéseket árlehajtó hatású verseny ígéretét hordozó, élénk nemzetközi érdeklődés fogadta. A felhívások anyagait projektenként több mint harminc érdeklődő töltötte le. A nyugat-európai bázisú világvállalatok mellett egyiptomi, görög, kínai, török cégeket is magukba foglaló konzorciumok tételes listáját az MVM csoport tette közzé.

Az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén a maximum 650 megawatt teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás erőmű esetében a

  • General Electric és Calik Enerji Swiss AG (török) konzorcium,
  • a China National Machinery Corporation,
  • az Elsewedy Electric (egyiptomi), a West Hungária Bau Kft. és a Status Kpria Zrt. konzorcium,
  • a Harbin Electric,
  • a Técnicas Reunidas SA és a
  • Siemens Energy, Market Építő Zrt. és a Mytilineos SA (görög) konzorcium jutott a pályázat következő fordulójába.

Az MVM Tiszai Erőmű területén két, egyenként maximum 500 MWe teljesítményű blokk létesül, amelynek kivitelezője a

  • Siemens Energy, a Market Építő Zrt. és a Mytilineos SA (görög) konzorcium,
  • a Calik Enerji Swiss AG (török), Ansaldo Energia Spa (olasz) konzorcium,
  • a China National Machinery Corporation, 
  • az Elsewedy Electric (egyiptomi), West Hungária Bau Kft. és Status Kpria Zrt. konzorcium,
  • Técnicas Reunidas SA (spanyol) és a
  • Harbin Electric (kínai) pályázók közül kerülhet ki.

A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 gigawattóra villamos energiát termelhet majd. A csoport – mint az MVM írja – 800 megawatt új, korszerű szabályozókapacitással járul hozzá a hazai villamosenergia-rendszer stabilitásának megőrzéséhez. A tervezett beruházások elősegítik a hazai áramtermelési arány fenntartását, növelését, a lakossági és ipari fogyasztói igények kielégítését, erősítik az ellátásbiztonságot, és előmozdítják a klímavédelmi, karbonsemlegességi vállalások teljesítését.

Abból kiindulva, hogy az 58 százalékos hatásfokú, 433 megawattos gönyűi erőmű éves gázigénye nagyjából évi 580 millió köbméter, a következő években létesítendő 1600 megawatthoz 3,7-szer ennyire, vagyis 

még évi 2,1 milliárd köbméterre lesz szükség. 

Az új erőművek gönyűinél nagyobb hatásfoka esetén természetesen kevesebbre.