Miután a Mol bejelentette, hogy a fogyasztók érdekeit figyelembe véve két részletben érvényesíti a kötelező jövedékiadó-emelést, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke is jelezte, hogy tagvállalatai követik a Mol lépését.

Refueling,The,Car,At,A,Gas,Station,Fuel,Pump,,Car
Nem lenne meglepő, ha minden töltőállomás követné a Molt. Fotó: Shutterstock

 

A nagy forgalmazók könnyebb helyzetben vannak

Eszerint az első emelésre január elsején, a másodikra nagyjából január 15-én lehet számítani, először 20, majd 21 forinttal. A szövetség elnöke, Egri Gábor az ATV híradójának azt mondta: 

nagyon örülnek annak, hogy a nagyvállalat, amely az idén az első három negyedévben több mint kétmilliárd dollárt keresett, így segíti az autósokat. A döntést a kis családi benzinkutak is követni fogják.

Egyúttal emlékeztetett, hogy míg a Molnak és a nagy magyar vállalatoknak 33 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi különadója, addig a kis családi benzinkutak ezen adója huszonötszörösére nőtt.

A szabályokat és a piaci trendeket kell követni  

A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke hangsúlyozta, azért követik a Mol példáját, hogy megtartsák vevőiket. Egri Gábor szerint a többi társaság – mivel a Mol meghatározó szereplője a  piacnak – ugyanezt teszi majd.

Az ATV híradó megkeresésére a Shell azt válaszolta, hogy a jövedékiadó-emelést a szabályozásnak megfelelően és a piaci trendek figyelembevételével hajtja végre.

Egri Gábor szerint a helyzetet csak január másodika után érdemes kiértékelni, hiszen nagyon sok függ attól, hogy milyen lesz a Mol nagykereskedelmi árképzése. Egyébként Egri Gábor nem tartja nagy segítségnek a jövedéki kétlépcsős emelését.