India a hőerőműpark bővítését tervezi, reagálva a kereslet váratlan növekedésére – jelentette be Raj Kumar Singh energiaügyi miniszter csütörtökön a parlamentben.

INDIA-POWER-COAL
india szénerőműveket épít
India a következő nyolc évben brutális mértékben növeli energiatermelő-képességét. 
Fotó: AFP

A Föld legnagyobb lélekszámú országa a következő nyolc évben 88 gigawattnyi új kapacitással fejleszti az energiatermelőképességét.

Ez 63 százalékkal ambiciózusabb kilátás a májusban közzétett korábbi tervhez képest.

A bővítés leginkább a szénen alapulhat, mivel a gáztüzelésű villamosenergia-termelés jelenleg túl drága a költségek megtérüléséhez. A 25 gigawatt termelésére képes gázalapú erőművek mindössze 15 százalékos kapacitással működtek ebben a pénzügyi évben a minisztériumi adatok szerint.

Indiának egyelőre nincs más alternatívája, mint a szénalapú áramtermelés bővítése

– vélekedett R. Srikanth, energia- és éghajlatkutató professzor a Bloombergnek. A szakértő elmondta, hogy a tiszta energiát folyamatos szolgáltatásához nagyméretű tárolási kapacitás kell, amihez nemcsak, hogy nincs ilyen lehetőség, de túl költséges is lenne. 

Ezzel a jelenleg 1,4 milliárd lakosságú állam karbonkibocsátása nagymértékben megnövekszik, ami hátráltatja a világ fejlett országainak törekvését a klímaváltozás mérséklésére.

India egyidejű maximális kereslete idén többször is meghaladta az energiaügyi minisztérium 229 gigawattra vonatkozó előrejelzését. A kereslet a 2032 márciusával végződő pénzügyi évben várhatóan 366 gigawattra emelkedik az idei 243 gigawattról a kormány számításai szerint. A folyamatos energiaéhséget India orosz olajjal és szénnel enyhíti.

Kína helyett most már India hajtja majd az ázsiai növekedést

Az S&P szerint segít Pekingnek a gazdaság ösztönzése, de nem eléggé.