Energia

Annyi az európai gázáraknak, ha az ukrán drónok valóban elérik az orosz LNG-létesítményeket

Hivatalos megerősítés még nincs, de a hírek erősen azt sugallják, hogy ukrán akció állt egy oroszországi LNG-terminálban a hét végén történt tűzeset mögött. Ha az ukrán drónok valóban elérik az orosz LNG-létesítményeket, az hatalmas ellátási és árkockázatot jelent.

Kockázatossá, ezáltal drágával, egyúttal szűkössé is válhat az Oroszországból származó cseppfolyós földgáz (LNG) kivitele, ha az ukrán drónok valóban elérik az oroszországi LNG-létesítményeket – márpedig a hét végi hírek ezt sugallják.

novatek
A Novatek jamali gázlétesítménye.
Fotó: Novatek 

 

Új helyzet állhat elő az orosz LNG kivitelében

Bár az óvatos beszámolók egyelőre „kisebb orosz hírügynökségekhez” befutó lakossági beszámolók alapján írják, hogy drónok hangja volt hallható, mielőtt tűz ütött ki a legnagyobb orosz LNG-gyártó, a Novatek egyik balti-tengeri termináljában, ezt az óvatosságot vélhetőleg csak a hivatalos megerősítés hiánya magyarázza. A probléma az, hogy ha a hír igaz, akkor hasonló esetek újból megtörténhetnek, végső soron pedig veszélybe kerülhet az orosz LNG-szállítmányok egy része. 

Egy ilyen helyzet megboríthatja egész Európa LNG-mérlegét, aminek a földrészen árkövetkezményei lehetnek

– reagált a hírre Balogh József energiapiaci szakértő.

A szénnel kezdték, az LNG-ig nem jutottak el Brüsszelben

Önmagában az orosz LNG kivitelének léte is érdekes, ugyanis kétségtelenül az által az Oroszország ellen alkalmazott energiaügyi szankciókban lévő következetlenségre vagy – így jobban hangzik – óvatosságra utal. Emlékezetes, hogy a brüsszeli intézkedések a többihez képest kis európai piaci súlyú orosz szén vásárlásának betiltásával kezdődtek. 

Emiatt Magyarország elesett a lakosság és az ipari felhasználók által is keresett orosz barnaszéntől, az energiahordozó értéklánca megszakadásának a Világgazdaság információi szerint volt hazai vállalati áldozata is.

Miután ez „működött”, jött az olaj: jelenleg az orosz vezetékes olaj importja bizonyos kivételektől eltekintve (Magyarország, Ausztria és Szlovákia) tilos, ahogyan tilos a tengeri olajbehozatal is. A tengeri gázszállítás azonban nem került szankció alá. Ez az orosz eladókat kétségtelenül az LNG-kivitelük növelésére serkenti, ami tehát most veszélybe kerülhet. Vagy az exportőrök szempontjából kellemesen megdrágulhat a gáz.

A 2022-es csúcs tizedébe kerül most a gáz Európában  

Amíg ugyanis van orosz LNG-export, addig az eladóknak jól jön minden áremelkedés. Különösen most, amikor az Európában éppen lejtőn van az ár a hatalmas betárolt készleteknek és az enyhe télnek köszönhetően. A földrészen pillanatnyilag 1 megawattóra gáz kevesebb mint 30 euróba kerül az Oilcapital cikke szerint, a 2022-es csúcs tizedébe. 

„Ez a második tél, amelyet Európa orosz gáz nélkül él át. Az a tény, hogy most van precedens – a 2022–2023-as tél, amely minden gond nélkül telt el –, segít megnyugtatni a kereskedők idegeit”

– idézte Kim Foutiert, az HSBC Holdings Plc európai olaj- és gázkutatási részlegének vezetőjét a Bloomberg. 

A hírügynökség ugyanakkor rámutat, hogy Európának most versenyeznie kell az LNG-ért más térségek vásárlóival, ráadásul az év végén lejár az Oroszország és Ukrajna közötti tranzitszerződés. Ha azt nem hosszabbítják meg, akkor még kevesebb vezetékes gáz jut az EU-ba. 

 

drón cseppfolyósított földgáz (LNG) gázlétesítmény Európa Oroszország
Kapcsolódó cikkek