Energia

Januártól rákapcsolódnak az európai áramrendszerre az ukránok

A jövő év első napjától Ukrajna átviteli rendszerirányítója, az NPC Ukrenergo új tagként csatlakozik az ENTSO-E-hez, a földrész átviteli rendszerirányítójának szervezetéhez, mert megfelel a szervezet által támasztott elvárásoknak. Keleti szomszédunk a téli időszakban jelentős importőrnek ígérkezik.

A Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerüzemeltetők Európai Hálózata (ENTSO-E) bejelentette, hogy az Ukrenergo, Ukrajna átvitelirendszer-üzemeltetője (TSO) 2024. január 1-jétől a szövetség 40. tagja lesz. Az Ukrenergo 2022 áprilisa óta már a szövetség megfigyelő tagja.

Kyiv,,Ukraine,-,March,13,,2019:,Headquarter,Office,Building,Of
KYIV, UKRAINE - MARCH 13, 2019: Headquarter office building of ukrainian power energy company UKRENERGO NPC SE in Kiev
Az Ukrenergo az ENTSO-E teljes jogú tagja lesz a jövő évtől.
Fotó: Shutterstock

„Az ENTSO-E tagjait közös felelősségük vezérli, hogy megvalósítsák az energetikai átállást és égve tartsák a lámpákat Európában” – írja az ENTSO-E. A páneurópai szintű együttműködés javítja az összekapcsolt villamosenergia-rendszer biztonságát, rugalmasságát és megbízhatóságát.

A tesztüzem már másfél éve elkezdődött

Az ENTSO-E és az Ukrenergo 2017 óta dolgozik együtt a jövő év első napjától hatályos integráción. A munkában figyelemre méltó mérföldkő volt 2022. március 16., amikor sor került Ukrajna és Moldova vészhelyzeti szinkronizálására a kontinentális európai energiarendszerrel. 

Azóta az Ukrenergo folyamatosan bizonyítja, hogy képes üzemeltetni és fenntartani Ukrajna átviteli rendszerének stabilitását kihívásokkal teli körülmények között is. 

Ezért 2023 novemberében az ENTSO-E bejelentette a szinkronizálási projekt sikeres befejezését Ukrajnával, miután az Ukrenergo teljesítette a kontinentális Európa és Ukrajna villamosenergia-rendszerei közötti állandó összekapcsoláshoz szükséges kulcsfontosságú műszaki követelményeket.

Most jön a puding próbája

A szervezet közleményében Zbynek Boldis, az ENTSO-E elnöke rámutatott, hogy a tagként történő csatlakozás egy út végét, de egy másik kezdetét is jelzi. Az első út a 2022. március 16-i vészhelyzeti szinkronizálás, a megfigyelői tagsági szerződés 2022. áprilisi aláírása és a szinkronizálási projekt 2023. november 28-i befejezése volt. A január elsején induló úton az Ukrenergo elfoglalja a helyét európai TSO-k között. „Együtt erősebbek leszünk a rugalmas, fenntartható és integrált európai villamosenergia-hálózat előmozdításában és fejlesztésében” – jelentette ki.

Az ukrán villamosenergia-rendszer összekapcsolása a kontinentális európai hálózattal, valamint az Ukrenergo ENTSO-E tagságának megszerzése újabb fontos mérföldkövek Ukrajna számára az európai integráció felé vezető úton Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo vezérigazgatója szerint is. A társaságnak azonban a Világgazdaság korábbi cikkei szerint hatalmas feladatot jelent a háborús károk miatti folyamatos javítás. Keleti szomszédunk a téli időszakban jelentős importőr lehet a földrész villamosenergia-piacán, amely jelenleg is behozatalra szorul.

Ez a világ legnagyobb összekapcsolt áramrendszere

Az ENTSO-E az európai átvitelirendszer-üzemeltetők szövetsége. A 36 országot képviselő 40 tagú szervezet felel a földrész villamosenergia-rendszerének, a világ legnagyobb összekapcsolt elektromos hálózatának biztonságos és összehangolt működéséért.

Az Ukrenergo vezérli Ukrajna integrált villamosenergia-rendszerének működését, és felel a villamosenergia-átvitelért a termeléstől az elosztó hálózatig. E társaság biztosítja az áramkülkereskedelem műszaki kapacitását a szomszédos országokkal. Az ukrán villamosenergia-piacon az Ukrenergo látja el a kereskedelmi mérési adminisztrátor és az elszámolási adminisztrátor funkcióit.

 

Ukrenergo villamosenergia rendszer ENTSO-E vészhelyzeti szinkronizálás mérföldkő
Kapcsolódó cikkek