BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Men,Technicians,Carrying,Photovoltaic,Solar,Moduls,On,Roof,Of,House. napelem

Napelem: fontos határidő jár le néhány óra múlva

Aki ma este 20 óráig nem adja be előregisztrációs kérelmét a Napenergia Plusz program pályázatán, az később ne is fáradjon: kifutott a határidőből. A változás a napelemes program keretének tegnap bejelentett megnöveléséhez kapcsolódik.

Ma lakossági roham indult a Napenergia Plusz programban remélt állami támogatás kapcsán, este 20 órakor ugyanis lejár az előregisztrációs kérelmek beadási határideje. A programban napelemes-energiatárolós beruházásokhoz nyerhető vissza nem térítendő támogatás. 

napelemes
Új forráshoz jutnak a lakossági napelemes beruházások / Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A hátralévő idő rövid voltára a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ) hívta fel a figyelmet a honlapján. Mint emlékeztet, az Energiaügyi Minisztérium 2024. július 8-án jelezte, hogy 30 milliárd forinttal megemeli a Napenergia Plusz program 75,8 milliárd forintos keretét. Mivel a tárca az előregisztrációs kérelmek benyújtásának határidejét ma 20 órában állapította meg, ezután már nem nyújtható be előregisztrációs kérelem.

A határidő a korábban megkezdett és még kitöltés alatt álló előregisztrációs kérelmek benyújtására is vonatkozik. A támogató a határidőig beérkezett előregisztrációs kérelmeket elbírálja, ha szükséges, ezek kapcsán hiánypótlási felhívást vagy tisztázó kérdést küld a pályázónak. 

A hiánypótlásokra, valamint a tisztázó kérdésekre adott válaszok benyújtására az előregisztráció felfüggesztése után is van mód.

Az előregisztráció felfüggesztése a már sikeres előregisztrációval rendelkező pályázókat nem érinti. Ők továbbra is felvehetik a kapcsolatot a kivitelezőkkel, illetve benyújthatják támogatási kérelmüket. A program keretében csak olyan költség számolható el – hívja fel a figyelmet az ügynökség –, amely az előregisztrációs kérelem jóváhagyása után keletkezett, és a pályázati felhívás alapján elszámolható költségnek tekinthető. A támogató vizsgálja, hogy a pályázó és a generálkivitelező közötti vállalkozási szerződés aláírásának dátuma nem korábbi-e, mint az előregisztrációs kérelem jóváhagyása. Ha ez a feltétel nem teljesül, a keletkezett költségek nem számolhatók el.

Könnyen elcsúszhat, aki nem figyeli a napelemes pályázat feltételeit

  • A programban főszabály szerint nem támogatható olyan ingatlanban tervezett beruházás, amelyben vállalkozás működik. A támogató NFFKÜ méltányosságból lehetővé teszi az ilyen okból elutasított támogatási kérelmek újbóli elbírálását. Az érintett pályázók ezt kifogás keretében kezdeményezhetik a kapcsolódó nyilatkozatminta kitöltésével, benyújtásával. A vissza nem térítendő támogatás célja ugyanis az, hogy a saját tulajdonú lakóingatlannal rendelkező magánszemélyeknek tegye lehetővé lakóépületeik megújuló energiaforrással való ellátását, zöldenergia saját célú termelését és tárolását.
  •  Nem adható támogatás olyan beruházáshoz sem, ha az abban érintett lakóingatlan vállalkozás székhelye, telephelye, fióktelepe.
  • Az állami támogatási szabályok alkalmazási körén kívül eshet a támogatás, ha az adott lakóingatlan gazdasági tevékenységre való használata kizárólag járulékos jellegű marad, vagyis olyan tevékenység végzésére hasznosul, amely közvetlenül kapcsolódik és szükséges az infrastruktúra üzemeltetéséhez, vagy szervesen kapcsolódik annak fő, nem gazdasági használatához.

Még tízezer igénylésre lett pénz 

A szaktárca tegnapi közleménye szerint az eredetileg kalkulált mintegy 15 ezer helyett az eddigi átlagos támogatási igénnyel számolva így akár több mint 25 ezer család beruházásait segítheti a Napenergia Plusz program. A nyertesek az elszámolható beruházási költségek kétharmadát kaphatják meg vissza nem térítendő támogatásként. A legfrissebb adatok szerint már több mint 18 ezer támogatói okiratot bocsátottak ki, összesen több mint 75 milliárd forint értékben. 

A programban ingatlanonként akár ötmillió forint támogatás is elnyerhető. Az átlagos támogatási igény 4,1 millió forint körüli.

A hazai összes napelemes beépített teljesítmény idén tavaszra túlnőtte a korábban 2030-ra megcélzott 6 ezer megawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti energia- és klímaterv így már e kapacitás kétszeresével, 12 ezer megawattal számol a következő évtized elejére. Az ismert fejlesztési tervek alapján e célszám nagy biztonsággal teljesíthető. A háztartási méretű naperőművekből több mint 271 ezer működik Magyarországon, közel 2,5 ezer megawatt összes beépített teljesítménnyel.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.