Újabb furcsa haláleset borzolja a kedélyeket a világ üzleti életében: rejtélyes körülmények között elhunyt az orosz üzletember, Dmitrij Zelenov, akinek a halála csak egy a sok közül, amely az orosz oligarchák szűk társaságában történt az idén. Az oligarchák rejtélyes haláleseteit annyira felkapta a nyugati közvélemény, hogy külön Wikipédia-oldalt hoztak létre a tragédiáknak. 

Stacks of Money In A Briefcase
Fotó: Getty Images

A legelső halálesetre még az orosz–ukrán háború kitörése előtt, január 30-án derült fény. Leonyid Szulmannak, a Gazprom egyik vezető tisztségviselőjének a holttestét a vidéki nyaralójában találták meg, az egyik csuklóján szúrt sebek voltak. A rendőrség egy búcsúlevelet is talált, amelyben az állt, hogy lábtörése miatt elviselhetetlen fájdalmai vannak, és nem akar fogyatékos emberként a családja terhére lenni. Az eset furcsasága, hogy még az orosz rendőrség is megkérdőjelezte a búcsúlevél hitelességét, mondván: 

az üzletember bőven megengedhette volna magának a legjobb fájdalomcsillapítókat és orvosi kezeléseket, hogy kezelje a sérült lábát.

Februárban Igor Noszov és Alekszandr Tyuljakov is rejtélyes halált halt, utóbbi – aki szintén a Gazpromnak dolgozott – állítólag felakasztotta magát, de a halála előtti nap súlyosan meg is verték ismeretlenek. Az orosz származású Mikhail Watford esete is furcsa volt, noha a brit rendőrség hamar kizárta az idegenkezűséget.  

Vaszilij Melnyikovnak, a MedStom orvosi berendezéséket szállító cég tulajdonosának a holttestét március 23-án találták meg Novgorodban lévő lakásán. 

A milliárdost, a feleségét és a két fiát halálra késelték, a gyilkos fegyvereket a helyszínen megtalálták.

Az 51 éves Vlagyiszlav Avajev holttestét április 18-án találták meg moszkvai lakásában. Az ügyészség szerint a Gazprombank volt alelnöke lelőtte a feleségét, 13 éves közös lányukat, majd magával is végzett.

Másnap a második legnagyobb orosz gáztermelő, a Novatek egykori főkönyvelőjét, Szergej Protoszenyját és családját holtan találták Spanyolországban. Az 55 éves milliomost felakasztva találták a kertben, a közelében kés és balta is volt, a feleségére és a lányára a bérelt villában bukkantak a spanyol nyomozók, szúrt és vágott sebekkel. Májusban a 37 éves Andrej Krukovszkij üzletember lezuhant egy szikláról, annak ellenére, hogy tapasztalt hegymászó volt. 

Egy héttel később Alekszandr Szubbotin orosz olajmágnás, a Lukoil egykori topmenedzsere holtestét találták meg egy sámán pincéjében. A férfi egy szertartás – az úgynevezett kambó – során vesztette életét. 

A beszámolók szerint a rituálé alatt a sámán egy kisebb sebet ejtetett Szubbotinon, majd varangymérget juttatott a testébe. A hivatalos jelentés szerint Szubbotin színinfarktusban halt meg. 

Júliusban a 61 éves Jurij Voronovra Szentpétervár közeli villájának medencéjében találtak rá a helyi sajtó szerint. A logisztikai cégén keresztül a Gazprommal üzletelő milliárdost közvetlen közelről lőtték fejbe.

Augusztusban a lett és orosz származású üzletember, Dan Rapaport a saját, washingtoni apartmanja ablakán esett ki. Rapaport régóta nagy kritikusa volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. 

Az amerikai rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, amely a nyomozók szerint is rendkívül rejtélyes volt.

Szeptember elsején Ravil Maganov, a Lukoil elnöke szintén kizuhant egy épületből és életét vesztette. Ő egy moszkvai kórház ablakából esett ki. Maganov a kórház egy olyan részlegén zuhant ki, ahol sajtóértesülések szerint nem voltak térfigyelő kamerák.

Napokkal később Ivan Pecsorint, a Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék Fejlesztéséért Társaság topmenedzserét holtan találták Vlagyivosztokban. 

Az orosz sajtó szerint egy hajóról a vízbe esett, a holttestét hosszas keresés után találták meg.

Szeptember 15-én üzleti útján meghalt Putyin egyik legrégibb szövetségese, az állami Pravda főszerkesztője. Vlagyimir Szungorkin elvesztette az eszméletét, majd amikor magához tért, fulladozni kezdett. Később orvoshoz vitték, ám már nem tudtak segíteni rajta. Az orvos közölte, hogy a főszerkesztő halálát agyvérzés okozta. Hat nappal később ismét zuhanás okozta egy oligarcha halálát: Anatolij Gerascsenko, a Moszkvai Repülési Intézet korábbi rektora egy magas lépcsőről esett le.  

Szeptember 28-án aztán saját erkélyén találták meg holtan, lőtt sebekkel Pavel Pcselnyikovot, az Orosz Vasutak PR-igazgatóját. 

Október 28-án halt meg Nyikolaj Musegian, a kriptobizniszben utazó üzletember, aki Puerto Ricóban fulladt meg, nem sokkal azután, hogy arról Twittelt: a CIA vagy a Moszad a nyomában van és meg akarják ölni. 

Novemberben két másik kriptomilliárdos is életét vesztette: Tiantian Kullander álmában halt meg – a halál oka ismeretlen –, míg Vjacseszlav Taran helikopterbalesetben vesztette életét Franciaországban

A két legutóbbi áldozat pedig Grigorij Kocsenyov, az Agima IT-cég vezetője, akinek a lakását épp átkutatták a rendőrök, amikor „valahogyan kiesett” az erkélyéről, illetve december 9-én halt meg az 50 éves Dmitrij Zelenov, az ingatlanokban utazó oligarcha is. Zelenov rendkívül furcsa körülmények között hunyt el: barátaival vacsorázott Franciaországban, amikor 

hirtelen rosszul lett, majd kifelé menet leesett a lépcsőn, beütötte a fejét, a kórházban pedig belehalt a sérüléseibe.

 A francia rendőrség még nyomoz az ügyben.