Közélet

Hullanak az orosz oligarchák az ukrajnai invázió megindítása óta

Az elmúlt hónapokban meredeken nőtt a rejtélyes öngyilkosságok és balesetek száma az orosz oligarchák körében. Többen a Gazpromhoz és a Kremlhez is köthetők voltak, és a közvéleményben felmerült, hogy a gyanús halálesetekhez van-e köze Vlagyimir Putyinnak.

Idén már több mint tíz befolyásos, magas beosztású orosz személy halt meg rejtélyes körülmények között, a hatóságok pedig egyetlenegy esetben tudtak csak idegenkezűséget megállapítani. Több áldozat is az orosz energetikai piac megkerülhetetlen oligarchája volt. Három esetben pedig az áldozat családját is vérbe fagyva találta meg a rendőrség.

3d,Render,Profile,Portrait,Illustration,Of,Detective,Man,In,Hat, oligarcha
Fotó: Shutterstock

Orosz oligarchák rejtélyes halála 

A legelső halálesetre még az orosz–ukrán háború kitörése előtt, 2022. január 30-án derült fény. Leonyid Szulmannak, a Gazprom egyik vezető tisztségviselőjének a holttestét a vidéki nyaralójában találták meg, az egyik csuklóján szúrt sebek voltak. A rendőrség egy búcsúlevelet is talált, amelyben az állt, hogy 

lábtörése miatt elviselhetetlen fájdalmai vannak, és nem akar fogyatékos emberként a családja terhére lenni.

Az orosz rendőrség sajtóértesülések szerint kétségbe vonja a búcsúlevél hitelességét. Mint közölték, az üzletember bőven megengedhette volna magának a legjobb fájdalomcsillapítókat és orvosi kezeléseket, hogy kezelje a sérült lábát.

Alekszandr Tyuljakovot a háború másnapján, február 25-én egy Szentpétervár mellett lévő lakás garázsában találták meg felakasztva. A rendőrség szintén búcsúlevelet talált a holtest mellet. A 61 éves férfi a Gazprom egyik ügyvezetője volt. Egy orosz portál arról is beszámolt, hogy Tyuljakovot a halála előtti estén súlyosan megverték. 

Egy héttel később Mikhail Watford ukrán származású oligarchát holtan találtak angliai otthonában. A rendőrök nem derítettek fényt arra, mi okozta a 66 éves férfi halálát, aki a Szovjetunió bukása után az olaj- és gáziparban tett szert jelentős vagyonra. Az üzletember halálának híre éppen akkor érkezett, amikor Oroszország ukrajnai inváziója után a figyelem a brit oligarchákra összpontosult. 

Vaszilij Melnyikovnak, a MedStom orvosi berendezéséket szállító cég tulajdonosának a holttestét március 23-án találták meg Novgorodban lévő lakásán. 

A milliárdost, felségét és két fiát halálra késelték, a gyilkos fegyvereket a helyszínen megtalálták.

A rendőrség ebben az esetben is azt vizsgálja, hogy a férfi megölhette-e a családját, majd önmagát. A lakásban ugyanis nem találtak erőszakos behatolásra utaló jeleket.

Az 51 éves Vlagyiszlav Avajev holttestét április 18-án találták meg moszkvai lakásában. Az ügyészség szerint a Gazprombank volt alelnöke lelőtte a feleségét, 13 éves közös lányukat, majd magával is végzett. A holttestekre a nagyobbik lánygyermek talált rá, a lakás belülről be volt zárva.

Másnap a második legnagyobb orosz gáztermelő, a Novatek egykori főkönyvelőjét, Szergej Protoszenyját és családját holtan találták Spanyolországban. Az egyébként Franciaországban élő férfi a feleségével és lányával húsvétra utazott a Barcelona közelében található Lloret de Marba. 

Az 55 éves milliomost felakasztva találták a kertben, közelében kés és balta is volt, a feleségére és a lányára a bérelt villában bukkantak a spanyol nyomozók, szúrt és vágott sebekkel.

Májusban a 37 éves Andrej Krukovszkij üzletember lezuhant egy szikláról. A férfi a Krasznaja Poljanában található üdülőhely főigazgatója is volt, illetve 2014 óta töltött be vezetői pozíciót a Gazpromnál. A cég sajtóközleménye szerint az – egyébként tapasztalt hegymászónak számító – Krukovszkij egy Szocsi térségében lévő várromhoz mászott fel egy meredek túraösvényen, amikor a baleset történt. 

A Putyin-kritikus cég több fontos embere is meghalt

Egy héttel később Alekszandr Szubbotin orosz olajmágnás, a Lukoil egykori topmenedzsere holtestét találták meg egy sámán pincéjében. A férfi egy szertartás – az úgynevezett kambó – során vesztette életét. A beszámolók szerint a rituálé alatt a sámán egy kisebb sebet ejtetett Szubbotinon, majd varangymérget juttatott a testébe. A hivatalos jelentés szerint Alekszandr Szubbotin színinfarktusban halt meg. 

A Lukoil egyike volt azon kevés orosz vállalatoknak, amelyek nyilvánosan szorgalmazták Oroszország ukrajnai inváziójának befejezését, és márciusban a „fegyveres konfliktus azonnali beszüntetésére” szólítottak fel.

Júliusban a 61 éves Jurij Voronovra Szentpétervár közeli villájának medencéjében találtak rá a helyi sajtó szerint. A logisztikai cégén keresztül a Gazprommal üzletelő milliárdost közvetlen közelről lőtték fejbe. A villában egy pisztolyt, a medencében két töltényhüvelyt is találtak. Az épület biztonsági rendszerének felvételei szerint július elseje óta senki sem érkezett a villába, és senki sem hagyta el. A rendőrség szerint üzleti konfliktus állhat a gyilkosság hátterében. 

Szeptember elsején Ravil Maganov, a Lukoil elnöke szintén életét vesztette, miután kizuhant egy moszkvai kórház ablakából. Maganov a kórház egy olyan részlegén zuhant ki, ahol sajtóértesülések szerint nem voltak térfigyelő kamerák – vagyis azt, hogy pontosan mi történt vele, nem tudni. Az orosz sajtó szerint a férfi szívbeteg volt, rutinvizsgálatra érkezett a kórházba. 

Napokkal később Ivan Pecsorint, a Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék Fejlesztéséért Társaság topmenedzserét holtan találták Vlagyivosztokban. Az orosz sajtó szerint egy hajóról a vízbe esett, a holttestét hosszas keresés után találták meg. Pecsorin a halála előtt nem sokkal részt vett a Vlagyimir Putyin orosz elnök által Vlagyivosztokban rendezett Keleti Gazdasági Fórumon. 

Szeptember 15-én üzleti útján meghalt Putyin egyik legrégibb szövetségese, az állami Pravda főszerkesztője. Vlagyimir Szungorkin elvesztette az eszméletét, majd amikor magához tért, fulladozni kezdett. Később orvoshoz vitték, ám már nem tudtak segíteni rajta. Az orvos közölte, hogy a főszerkesztő halálát agyvérzés okozta

Utoljára magas beosztású orosz személy Anatolij Gerascsenko, a Moszkvai Repülési Intézet korábbi rektora hunyt el, szeptember 21-én. Az intézmény közleménye szerint Gerascsenko baleset következtében halt meg. Az orosz Izvesztyija lapnak egy névtelen forrás azt mondta, hogy Gerascsenko egy magas lépcsőről zuhant le.  

Legalább nyolc orosz oligarcha halt meg furcsa körülmények között szinte az orosz–ukrán háború kirobbanása óta. Közös volt bennük a Kremlhez fűződő szoros kapcsolat és az, hogy mindegyikük jelentős vagyont halmozott fel az évek alatt. Ez felkeltette a nemzetközi közvélemény gyanúját, amely szerint ezek a halálesetek valójában nem öngyilkosságok és balesetek, hanem merényletek lehettek az Ukrajna elleni agresszióval való kapcsolatos álláspontjuk, illetve a Gazprom gázvállalattal ápolt kapcsolatuk miatt. 

 

gyilkosságok öngyilkosságok orosz oligarcha
Kapcsolódó cikkek