A Getty Images szerzői jogi pert indított a művész mesterséges intelligencia, a Stable Diffusion (MI) gyártója, a Stability AI ellen.

AI-művész, ChatGPT, Diffusion AI generated picture, MI-művész
 

A pert a képeinek jogosulatlan felhasználása miatt indította a Getty a képalkotó MI-program atyja ellen. A kereset szerint a Stability AI nem kért engedélyt a Getty több mint 135 millió képet tartalmazó könyvtárának használatához, és licencszerződést sem kötöttek egymással a felek, így a vádlott kvázi ellopta a Getty szellemi tulajdonát.

A Stability szerint ugyanakkor ők nem loptak el semmit, hiszen csak az MI tanításához használták fel a képeket, nem pedig reprodukálták azokat.

A Getty azonban állítja: a képei felhasználása nélkül a Stable Diffusion szoftver soha nem tudott volna azon „tudáshoz” hozzájutni, amelyet a cég könyvtárán keresztül magába szívott, így az MI által elkészített minden anyag valamilyen szinten jogosulatlan másolata az ő szellemi tulajdonuknak. 

Stable Diffusion
 

A per nagy jelentőségű az egyre nagyobb teret nyerő mesterséges intelligenciák alkalmazásának jogszerűségét illetően. A mostani perben születő döntés egészen biztosan precedensteremtő lesz az emberiségnek az MI-vel való együttélésében, melynek jogi keretei egyelőre nemhogy nem tiszták, de gyakorlatilag nem is léteznek. A technológia ugyanis ezen a téren egészen egyszerűen annyira gyorsan fejlődik, hogy a társadalom képtelen lépést tartani vele, nem szólva a jogalkotásról. 

A ChatGPT példája nagyon jól mutatta, milyen elképesztő sebességgel képes átformálni a világot egy-egy újonnan megjelenő MI. 

A chatbot öt nap alatt elérte az egymillió felhasználót, fenekestül felforgatva az oktatástól kezdve az újságíráson át a teljes társadalmat. 

A Stability AI-t 2,3 milliárd darab képen trenírozták a fejlesztők, a program a képeket és az azokhoz tartozó képaláírásokat használta fel a tanuláshoz. A Getty 135 millió darabos könyvtárának mérete ehhez képest ugyan eltörpül, de a jogvita alapja adott: a Getty állításuk szerint több MI-cégnek is licencelt képeket, hogy azok fel tudják használni a fotókat a szoftverek fejlesztéséhez.

Így látja az MI-művész saját maga a perét.
Fotó: Stable Diffusion

A fotós cég szerint a Stability AI, amelynek értékét jelenleg egymilliárd dollárra taksálják, ezt a lépést szándékosan kerülte meg, saját érdekeit követve. Ezen az állásponton van három amerikai művész is, akik együtt egy csoportos pert indítottak a vállalat ellen az Egyesült Államokban, miután megtudták, hogy az ő munkáikat is felhasználták az MI fejlesztéséhez a tudtuk és engedélyük nélkül.

Az amerikai művészek ügyvédje elmondta: szerintük a cég ellopja az alkotók munkáját, eladhatóvá teszi, majd piacra dobja, konkurenciát hozva létre ezzel az alkotónak saját magával.

A Getty perére a világ egyik szerzői jogi tekintetben legszigorúbb jogrendszerében, az angolban kerül majd sor, így az ott születő döntés biztos mankóként szolgálhat majd a szegmens jövőjét alapjában formáló jogalkotók számára is.