A legnagyobb csipgyártókat kivétel nélkül megérintette a piacon tapasztalt tavalyi visszaesés, a főszereplők közül a tajvani TSMC és a dél-koreai SK Hynix erre válaszul kiadáscsökkentéseket jelentett be. Nem úgy a Samsung, amelynél egészen máshogy tekintenek a rossz eredményekre, ők lehetőséget látnak a csipek iránti kereslet – vélhetően átmeneti – csökkenésében. 

Samsung San,Jose,,Ca/,Usa,-,March,26,,2019:,Samsung,Semiconductor,
Versenytársaitól merőben eltérő stratégiát választott a Samsung.
Fotó: Valeriya Zankovych

A Samsung a kanyarban előzne, és nem csökkenti befektetéseit a csipgyártásba.

A vállalat a kiadások csökkentése helyett fejlesztésekkel lassítja organikusan a termelést: gyártósoraik karbantartására, a folyamatok optimalizálására és fejlettebb technológiák bevezetésére költi beruházási keretének fennmaradó részét. 

A stratégiából, amennyiben sikerre viszik, jelentős helyzeti előnyt kovácsolhat a Samsung: elemzők szerint a DRAM-csipek területén a jelenlegi 43 százalékos piaci részesedésüket 50 közelébe, míg a NAND flash memóriacsipek területén jelenleg fennálló 32 százalékukat akár 35 fölé is tudják növelni.

A Samsung jelezte: a gyártósorok optimalizálásán felül az eddiginél arányaiban nagyobb keretet fordítanak majd a kutatás-fejlesztésre.

Elemzők rámutattak, a tervek csupán visszafogott termeléscsökkentést hozhatnak, szembe menve a befektetők által elvárt jelentős kiadáscsökkentéssel: csalódásuk pedig a részvényárfolyam esésében öltött testet. A kurzus 3 százalékot ereszkedett a keddi kereskedési napon, míg a szektortárs SK Hynix árfolyama csak 2,2 százalékkal esett.

Nem nyerte el a befektetők tetszését a stratégia

A csipek világpiacán éles váltás történt a hirtelen felmerült hiány, majd a jelenlegi bőséges túlkínálat között. A pandémiás kereslet fokozódásával párhuzamosan lelassult a gyártás, majd az egekbe szökő elérkeztével a kereslet zuhant, a kínálat ugyanakkor helyreállt az ellátási láncok problémáinak megoldódásával. A két véglet közti csapongás pedig a szegmensben érdekelt cégek eredményein is megmutatkozik. 

A fejlett csipekre specializálódott TSMC negyedik negyedéves profitja 2021 azonos időszakához képest 78 százalékkal nőtt, míg a Samsung negyedéves nyeresége 69 százalékkal visszaesett. Ebből az esésből a csip-üzletág is alaposan kivette részét, ahol 218 millió dollárra zsugorodott a profit.

A Samsung üzemi nyeresége az elmúlt három hónapban 3,49 milliárd dollár volt, bevétele pedig 8 százalékkal, 57 milliárd dollárra esett.

Panaszra azonban a cégnek nem lehet oka, a 2022-es üzleti évben 245 milliárd dolláros rekordbevételt értek el, ami 9,2 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest.

A csipek globális piaca folyamatosan tartogat érdekességeket: nemrég derült ki, hogy amerikai csipekkel fejlesztenek kínai atomfegyvereket a két és fél évtizede tartó exporttilalom ellenére, ahogy Oroszország is hozzájut az áhított csipekhez a szankciók ellenére, ők postán keresztül szerzik be azokat, épp Kínából.