Rekordközeli, 25,5 millió hongkongi dollárért (3,2 millió amerikai dollár) kelt el egy egyetlen R betűből álló rendszám Hongkongban. A közlekedési minisztérium közlése szerint a csillagászati összegért elkelt rendszámtábla csupán a második helyre tudott felkerülni az örökranglistán: 2021-ben a W tábla félmillió hongkongi dollárral többért talált gazdára az országban. A vevő kiléte ismeretelen, így az is, milyen autóra szerelik fel a luxusrendszámot. 

Daily Life In Hong Kong
Portland street in Mongkok hosts still a few of those old neon signs so typical of old Hong Kong, China, on 16 June 2021. (Photo by Marc Fernandes/NurPhoto via Getty Images)
Hongkong világszerte ismert extravagáns rendszámtábláiról.
Fotó: NurPhoto / Getty Images

Hongkong 2006 óta aukciók útján ad ki személyre szabott rendszámokat: azóta több mint 160 alkalommal tartottak licitet, negyvenezer táblát adtak ki, 

ezzel pedig több mint 600 millió hongkongi dolláros bevételt termeltek a kormányzat számára.

A rendszer működése viszonylag egyszerű, ugyanakkor időnként elég hosszadalmas. Bárki beadhat igényt egy személyre szabott rendszámra, amelyet némely esetben akár 18 hónapos várakozást követően licitre bocsátanak, 5000 hongkongi dolláros letét ellenében. Ha senki más nem licitál az adott táblára, akkor az ötletgazda a letét ellenében megkapja. 

Az R rendszám esetében a nyertes ajánlat a letét 5100-szorosa volt, a teljes aukció összbevételének ez több mint a 80 százaléka. A hatalmas érdeklődés hátterében a helyi szemlélők szerint az állhat, hogy az angol rich, azaz gazdag szó első betűjéről beszélünk, illetve a feng shuihoz is lehet köze: az R ugyanis ott húsz év jó szerencsét hoz.

A legdrágább rendszámok listáján a W és az R mögött a V-t találjuk, amely 2017-ben 13 millió hongkongi dollárért kelt el. A felső hármat a VV (9,3 millió), PP (6 millió) és az MM (1,5 millió) követi. 

Az országban hatalmas piaca van az egyedi rendszámoknak, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a tízes listán még a sereghajtó JY is 1,2 milliós árcímkét tudhat magáénak.

A rekordközeli licitre a holdújév alkalmából rendezett árverésen került sor.